Politicienii din Mureș despre rezultatul prezidențialelor

Publicat de Corina Muntean, 25 noiembrie 2019, 17:22 / actualizat: 2 decembrie 2019, 15:10
După alegerile prezidențiale, câștigate detașat de Klaus Iohannis, partidele se concentrează pe alegerile locale de anul viitor.
PSD se regrupează atât la nivel central cât și în teritoriu, după înfrângerea suferită la prezidențiale, și va avea o cu totul altă față la alegerile locale, anunță vicepreședintele PSD Mureș, deputatul Dinu Socotar:
Era evident că domnul Iohannis pornea cu un mare avantaj și că ar fi fost o surpriză dacă candidatul nostru, doamna Dăncilă, ar fi reușit să câștige. Ceea ce ne nemuțumește este mai degrabă că am venit sub scorul pe care l-am așteptat, care să fie unul cu 4 în față. De aceea în acest moment trebuie făcută o analiză și găsite soluții, fără ca acest lucru să însemne neapărat schimbări de persoane. Iar la nivel județean, trebuie să facem o analiză localitate după localitate și să aducem toate îmbunătățirile necesare pentru alegerile locale, adevărata măsură a forței unui partid – ca cel mai important partid românesc din județul Mureș.
Președintele PNL Mureș, Cristian Chirteș, a mulțumit mureșenilor pentru participarea consistentă la vot și opțiunea lor spre Klaus Iohannis.
Multe vor depinde de guvernarea PNL, dacă acest partid va avea sau nu succes la alegerile locale din luna iunie 2020, mai spune Chirteș:
Este doar o victorie de etapă, să nu uităm că la anu urmează încă două runde de alegeri, locale și parlamentare. Pornim în aceste alegeri cu avantajul victoriei, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, alegerile locale sunt diferite, noi în continuare vom ieși între oameni, vom încerca să facem o guvernare pentru oameni fiindcă foarte multe vor depinde de modul în care vom guverna țara în următoarele luni. Prima urgență este adoptarea legii bugetului de stat.
Președintele executiv al PMP, Marius Pașcan, crede că acum, după ce Iohannis a câștigat, se pot repara multe din stricăciunile făcute de guvernarea PSD. Pașcan e de părere că sunt necesare schimbări și la nivelul administrației locale și județene, pentru a debloca investițiile:
Acum, Parlamentul și Guvernul trebuie să se concentreze pentru a reașeza instituțiile pe principii democratice, transparente și să schimbăm fața României cu privire la raportarea sa la Uniunea Europeană. Iar în ce privește alegerile locale, este momentul să demonstrăm aceeași orientare a voturilor către partidele de dreapta, care promovează investiții. Instituțional, Tg. Mureșul este blocat, pentru că aceste conflicte interpersonale, orgolii și vanități nu fac decât să ne îndepărteze de la o traiectorie a dezvoltării.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victorie și speră că acesta se va concentra mai mult spre problemele comunității maghiare:
În județele Covasna, Harghita și Mureș, așa cum era de așteptat, prezența a fost mai scăzută, fiindcă niciunul dintre candidați nu a avut mesaje coerente și o strategie politică spre comunitatea maghiară. Doar în ultimele zile au cerut voturile maghiarilor și, sigur, maghiarii au rămas mai mult acasă, a fost mesajul lor prin neparticiparea la vot. Noi așteptăm de la președintele Iohannis o acțiune fermă în ceea ce privește educația, infrastructura, așteptăm o schimbare de atitudine față de fiecare om, față de comunitatea maghiară.
Potrivit BEJ, aproape 210.000 de mureșeni au votat, ceea ce reprezintă 43% din numărul total de alegători. Dintre aceștia, aproape 150.000 i-au acordat voturile lui Klaus Iohannis, în timp ce Viorica Dăncilă a primit peste 53.000 de voturi.
Comparativ cu primul tur al alegerilor, numărul celor care s-au prezentat la urne a scăzut cu aproximativ 6.000.
Valeriu Russu