Poliţia mureşeană descinde în această săptămână în şcoli şi grădiniţe
Publicat de radiomures, 6 aprilie 2015, 12:36
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş se implică în programul “Şcoala altfel”, printr-o serie de acţiuni menite să îi informeze şi conştientizeze pe elevi despre riscurile la care se expun zi de zi.
Timp de o săptămână, poliţiştii vor ajunge în şcoli şi grădiniţe unde le vor explica copiilor, pe înţelesul lor, noţiuni despre prevenirea dispariţiei minorilor, siguranţa pe internet sau despre siguranţa rutieră.
Totodată se vor prezenta autospecialele radar din dotarea poliţiei rutiere, vor fi expuse câteva dintre tehnicile folosite de poliţiştii criminalişti pentru identificarea infractorilor şi va avea loc o demonstraţie a Serviciului de Acţiuni Speciale împreună cu renumitul câine de urmă.
Reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, Carmen Frandeş.
Săptămâna va debuta, luni 6 aprilie, cu mai multe activităţi susţinute la Grădiniţa nr. 6 din Tg-Mureş, unde în centrul atenţei vor fi mai multe grupe de preşcolari care vor discuta cu poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii despre prevenirea dispariţiei minorilor, siguranţa pe internet, dar şi despre siguranţa rutieră.
Marţi, 7 aprilie, poliţiştii de la Prevenire vor continua activităţile şi la Gimnaziul Dacia, din Tg. Mureş, unde în cadrul întâlnirilor, elevii vor avea prilejul să discute despre tema delincvenţei şi agresivităţii. La Şcoala Generală nr. 7 poliţiştii de proximitate vor promova profesia de poliţist şi le vor expune elevilor diferite situaţii pe care poliţiştii le înfruntă în activitatea zilnică. La Grădiniţa nr. 16 Codul rutier va fi explicat pe înţelesul celor mici, astfel încât preşcolarii, să evite situaţiile în care pot deveni victime ale accidentelor rutiere.
Ziua de miercuri, 8 aprilie, va debuta cu „Caravana Poliţiei” activitate susţinută la Gimnaziul Dacia şi la Gimnaziul Nicolae Bălcescu, din Tg. Mureş. Aici poliţiştii le vor prezenta elevilor autospecialele radar din dotarea poliţiei rutiere, vor fi expuse câteva dintre tehnicile folosite de poliţiştii criminalişti pentru identificarea infractorilor şi va avea loc o demonstraţie a Serviciului de Acţiuni Speciale împreună cu renumitul câine de urmă.
Ziua va fi completată cu alte activităţi, printre care, o întâlnire cu elevii Gimnaziului Serafim Duicu, din Tg. Mureş, în cadrul căreia, poliţiştii de proximitate vor informa elevii asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracţional.
O altă activitate interesantă se va desfăşura în curtea Liceului Gheorghe Şincai din Tg. Mureş, unde Serviciul Rutier împreună cu Clubul Rotaract Teka, vor prezenta elevilor un simulator de impact. Aşa vor simţi pe pielea lor cât de dur este impactul în caz de accident, chiar şi la o viteză de 15 km/h. Experienţa va fi repetată şi joi, 9 aprilie, în curtea Liceului Bolyai, din Tg. Mureş.
Tot miercuri, poliţiştii din cadrul Compartimenului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii se vor deplasa la unităţi de învăţământ din municipiul Târnăveni şi Sighişoara pentru întâlniri cu elevii unde vor fi dezbătute diferite teme pentru descurajarea delincvenţei juvenile.
În aceeaşi zi, între orele 10.00-12.00, poliţişti de la prevenire şi din cadrul Serviciului Resurse Umane, împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei Rotary din Sighişoara, se vor întâlni cu liceeni de la două unităţi de învăţământ din municipiu şi vor discuta aspecte referitoare la alegerea carierei de poliţist.
Joi, 9 aprilie, poliţiştii de la prevenire se vor deplasa în municipiul Reghin, pentru a fi alături de copii şi vor prezenta celor prezenţi, aspecte legate de delincvenţa juvenilă, răspunderea penală a minorilor şi elemente ce ţin de siguranţa personală şi a bunurilor.
Deosebit de interesantă va fi ziua de vineri, când elevii de la Şcoala Generală nr. 18, din Tg. Mureş, vor participa la un concurs pe teme rutiere, organizat de Serviciul Rutier şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Câştigătorilor le vor fi oferite diplome şi premii.
Serviciul de Investigaţii Criminale, în perioada 6-8 aprilie, vor prezenta elevilor din 2 licee sighişorene (Liceul Joseph Haltrich şi Radu Popa) importanţa ocrotirii patrimoniului cultural naţional, modalităţile de realizare a acestor demersuri, persoanele şi instituţiile implicate, legislaţia şi activitatea poliţiştilor în acest domeniu. Activităţile vor fi completate cu vizite în Cetatea Sighişoarei, unde vor putea fi urmărite şi evidenţiate măsurile de conservare şi protejare a bunurilor aflate în patrimoniul cultural naţional.
Raluca Creţ
Foto: stiri.covasnamedia.ro