Poliția animalelor, un proiect bun doar dacă se includ și animalele sălbatice
Publicat de Corina Muntean, 28 august 2020, 14:20
Proiectul Ministerului de Interne, pus în dezbatere publică, are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol, prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor emiterea unui ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.
Inițiativa este oportună, apreciază directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Lucian Goga:
Apreciez ca oportună înființarea Poliției animalelor, având în vedere numeroasele sesizări de maltratare a animalelor, mă refer acum la județul Mureș, Direcția Sanitar-Veterinară are un serviciu în care avem un om specializat în așa-numita bunăstare animală, colaborăm foarte bine cu Inspectorarul Județean de Poliție în rezolvarea tuturor sesizărilor cetățenilor. Nu mă refeream doar la animalele de companie, de bună seamă. Noi verificăm bunăstarea tuturor speciilor de animale, inclusiv animale de fermă, de agrement și orice înseamnă animal domestic.
Proiectul de lege implică și asigurarea de servicii publice de protejare a animalelor, prin adăposturi proprii ale Poliției animalelor ori prin încheierea de contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entități. Directorul adjunct al Grădinii Zoologice din Tg. Mureș, Kopacz Andras, susține că nu se pot introduce în incintă, nici măcar temporar, alte animale decât cele de tip sălbatic:
Posibilitatea aceasta de adăpostire temporară nomentan nu e posibilă. Nici nu avem locuri și în plus, animalele dinafară nu se pot introduce în orice condiții, există niște regulamente interne, la fel cum nu se pot introduce nici câinii pe care unii îi avem la noi acasă și ies la plimbare cu ei. Dacă am avea un adăpost separat lângă Grădina Zoologică, atunci, da. Anii trecuți, când Grădina Zoologică trebuia să se ocupe cu câinii vagabonzi, exista un azil, dar erau separați, nu se introduceau în grădină.
Nu e clar dacă viitoarea lege va avea în vedere și animalele sălbatice, caz în care ONG-urile de protecție a animalelor ar fi interesate să se implice, a explicat directorul Grupului Milvus, Papp Tamas:
Nn știu cât de oportună este această Poliție a animalelor , dacă este făcută pe bune poate să ajute, însă dacă e făcută să se mai înființeze ceva doar ca să fie bifat, atunci n-o să fie mare lucru. Nu știu care e intenția, am citit și eu pe internet dar e foarte greu să-mi dau cu părerea dacă se dorește cu adevărat să se facă ceva. Am înțeles că, ceea ce ne interesează și pe noi, este că scrie acolo într-o propoziție, că se vor ocupa și de animalele sălbatice, fiindcă am înțeles că mai mult este pentru animalele domestice. Dar dacă se ocupă și de animalele sălbatice, atunci trebuie să vedem cum stau lucrurile.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că prin acest proiect se va stabili şi un mecanism pentru încadrarea în Poliţie a personalului specializat în medicină veterinară.
Valeriu Russu