Polițele RCA se vor încheia prin decontare directă obligatorie

Publicat de Corina Muntean, 1 aprilie 2021, 15:41
În acest sens este în pregătire o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care include propuneri înaintate de ASF, Ministerul Finanțelor și Consiliul Concurenţei, a declarat preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.
Acesta a explicat că, odată cu decontarea directă, se vor introduce și unele preţuri de referinţă pentru reparaţiile auto, în România existând la ora ctuală doar un preț de referință al asigurărilor RCA:
O parte din măsuri o reprezintă decontarea directă, adică în momentul în care lovește cineva mașina, reparația nu se mai efectuează pe asigurarea celui care te-a lovit ci pe asigurarea ta. În acest fel încurajăm oamenii să fie atenți nu numai la preț, ci și la calitatea serviciilor oferite de firma de asigurare. Iar dacă service-ul lucrează prost, e bine să mergem pe acea decontare directă, fiindcă atunci îmi voi cumpăra o poliță RCA de la o firmă care îmi garantează că în rețeaua lor de parteneri are service-uri care lucrează bine. Și cuplăm măsura aceasta decontării directe, cu introducerea unor prețuri de referință a reparațiilor.
La reparații nu va fi un preţ fix, obligatoriu, ci unul orientativ, care să dea companiilor de asigurare posibilitatea să-și limiteze costurile ce le au de achitat către service-uri., a mai spus Bogdan Chiriţoiu.
Anunțul Consiliului Concurenței a fost, în general, bine primit de companiile de asigurări, susține reprezentantul unei companii de asigurare care activează și în jud. Mureș, Alexandru Negrea:
Decontarea directă este bună pentru asigurații RCA, ei având deja o relație cu compania la care sunt clienți, în momentul în care au o daună pe RCA din vina unui asigurat al altei companii, pot să își repare mașina pe această clauză. Nu înseamnă că reparația va fi de mai bună calitate, pentru că o face un anume service. Dar are garanția că firma care lui i-a luat banii pentru polița RCA, va plăti la timp și în totalitate dauna pe care o suferă.
Alexandru Negrea atenționează, însă, că nicio schimbare legislativă nu garantează calitatea reparațiilor pe care le fac service-urile pentru daunele suferite de asigurați.
Valeriu Russu