Polii magnetici ai Pământului nu se vor inversa curând

Publicat de Rotar Mirela, 8 iunie 2022, 14:40 / actualizat: 16 iunie 2022, 23:43
Apariția unei zone misterioase în Atlanticul de Sud, unde intensitatea câmpului geomagnetic scade rapid, a condus la speculații că Pământul se îndreaptă către o inversare a polarității magnetice. Cu toate acestea, un nou studiu care reunește dovezi care se întind în urmă cu 9.000 de ani, sugerează că schimbările actuale nu sunt unice și că, până la urmă, este posibil ca o inversare să nu fie în cărți. Studiul este publicat în revista științifică PNAS.
Câmpul magnetic al Pământului acționează ca un scut invizibil împotriva mediului din spațiu care pune viața în pericol și împotriva vântului solar care, altfel, ar mătura atmosfera. Cu toate acestea, câmpul magnetic nu este stabil și la intervale neregulate, în medie, la fiecare 200.000 de ani, au loc inversări de polaritate. Aceasta înseamnă că polii magnetici Nord și Sud își schimbă locurile.
În ultimii 180 de ani, intensitatea câmpului magnetic al Pământului a scăzut cu aproximativ 10%. Simultan, o zonă cu un câmp magnetic neobișnuit de slab a crescut în Atlanticul de Sud, în largul coastei Americii de Sud. Această zonă, în care sateliții s-au defectat de mai multe ori din cauza expunerii la particule foarte încărcate de la soare, se numește Anomalia Atlanticului de Sud. Aceste evoluții au condus la speculații că ne putem îndrepta către o inversare a polarității. Cu toate acestea, noul studiu sugerează că ar putea să nu fie cazul.
“Am cartografiat schimbările din câmpul magnetic al Pământului din ultimii 9.000 de ani, iar anomalii precum cea din Atlanticul de Sud sunt probabil fenomene recurente legate de variațiile corespunzătoare ale intensității câmpului magnetic al Pământului”, spune Andreas Nilsson, geolog la Universitatea din Lund, Suedia.
“Pe baza asemănărilor cu anomaliile recreate, preconizăm că Anomalia Atlanticului de Sud va dispărea probabil în următorii 300 de ani și că Pământul nu se îndreaptă către o inversare a polarității”, conchide Andreas Nilsson.
Dana Boieriu