PNL şi PSD şi-au stabilit priorităţile pentru noua sesiune parlamentară care începe mâine
Publicat de Rotar Mirela, 31 ianuarie 2023, 07:21
Conducerile celor două formaţiuni au analizat şi activitatea guvernamentală de până acum şi au discutat despre tranziţie în perspectiva rotaţiei premierilor din luna mai.
PNL susţine respectarea protocolului agreat cu toţi membrii coaliţiei, document care presupune rotaţii atât la nivelul conducerii Guvernului, cât şi la nivelul unor ministere şi consideră inoportună eventuală renegociere a portofoliilor din Executiv, a declarat liderul partidului, premierul Nicolae Ciucă, la finalul Biroului Politic. El a spus că partenerii din coaliţie trebuie să fie acum concentraţi asupra problemelor legate de guvernare:
Deocamdată, în acest moment, când discutăm sunt probleme foarte importante legate de guvernare, de îndeplinire a obiectivelor din programul de guvernare, de reforme, de asigurarea îndeplinirii acestor reforme pentru a face în aşa fel încât să putem să absorbim cât mai mulţi bani din fondurile europene. Suntem în ultimul an pe cadru de coeziune 2014-2020. Nu ne putem permite să pierdem aceşti bani. Să intrăm în aceste discuţii şi în aceste dezbateri care consumă timp cu patru luni înainte ca rocada efectiv să se producă. Din punctul meu de vedere este nefolositor.
Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a subliniat că în perioada următoare va avea loc o evaluare a rezultatelor fiecărui ministru. Cei ai PNL vor fi analizaţi inclusiv în cadrul unui grup de lucru coordonat de prim-vicepreşedintele Dan Motreanu, grup care va elabora, de altfel, şi strategia de viitor a partidului din perspectiva anului electoral 2024. Pe agenda Biroului Politic s-au aflat şi proiectele legilor educaţiei, care au fost avizate de conducerea liberală şi urmează să fie prezentate în coaliţie, foarte probabil în această săptămână.
Preşedintele PNL a subliniat că aceste legi trebuie aprobate cel târziu la începutul lunii iunie pentru a fi respectate jaloanele din PNRR. Tot în plan legislaţie, PNL se va axa în sesiunea parlamentară care începe miercuri pe adoptarea proiectelor privind pensiile speciale şi creşterea pragului pentru impozitarea pensiilor, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al partidului, senatorul Ionuţ Stroe:
Există o restanţă este vorba despre proiectul legislativ care rezolvă problema pensiilor speciale, să elimine acele situaţii reclamate în decursul vremii şi de noi şi de ce celelalte partide parlamentare. La fel ne propunem în această sesiune parlamentară în creşterea pragului pentru impozitarea pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei. Cele mai multe proiecte, practic, vin să susţină angajamentul în raport cu condiţiile din PNRR, tocmai pentru a prioritiza acest volum şi pentru a beneficia de pe urma fondurilor care le stau la dispoziţie.
Tot în plan legislativ, PNL vrea să rezolve problema pensiilor speciale şi să crească la 3.000 de lei pragul pentru impozitarea pensiilor.
În acelaşi timp, liberalii nu exclud ca până la finalul sesiunii parlamentare să fie abordată şi problema comasării alegerilor, în condiţiile în care anul viitor sunt prevăzute patru scrutinuri: europarlamentar, local, parlamentar şi prezidenţial.
Rezolvarea problemei pensiilor speciale este prioritară şi pentru PSD, alături de adoptarea legilor educaţiei, dar de promovarea unor măsuri fiscal-bugetare pe care social-democraţii vor să le aplice când vor prelua conducerea guvernului, în luna mai.