PNL și PMP contestă înființarea Liceului romano-catolic de la Tg. Mureș

Publicat de radiomures, 7 februarie 2018, 15:36
Votul de astăzi, decizional, din Senatul României, prin care s-a acordat personalitate juridică Liceului Teologic Romano Catolic Rakoczi Ferenc II, a fost contestat de opoziție.
Senatorii PNL au votat împotriva înfiinţării acestui liceu. Parlamentarul de Mureș Cristian Chirteş susţinea în plenul Senatului că această iniţiativă este „nocivă” pentru comunicarea interetnică din judeţul Mureş.
Liberalii vor ataca acest act normativ la Curtea Constituțională, a anunțat Cristian Chirteș:
Să nu uităm că înființarea acestui liceu a fost declarată nulă, de Curtea de Apel Tg. Mureș, prin decizie definitivă și irevocabilă. Vom analiza posibilitatea de atacarea legii la Curtea Constituțională. De fapt, guvernul Tudose, anul trecut a spus că este neconstituțional, deci Parlamentul se implică în exercitarea unei funcții executive, a Guvernului. Un al doilea pas pe care îl vom face, probabil președintele României va retrimite spre reexaminare această lege în Parlament și vom susține respingerea acestei legi.”
În același ton, deputatul PMP de Mureș, Marius Pașcan subliniază imixtiunea Parlamentului în atribuțiile administrației locale, singura abilitată de lege să realizeze rețeaua școlară.
El a arătat că se vor alia cu PNL pentru a demonstra neconstituționalitatea acestei legi:
Nu se poate ca Parlametul să încalce competențele autorității publice locale, respectiv rețeaua școlară este o chestiune care ține exclusiv de competența constituțională a autorității publice locale. Mai este o chestiune pur juridică, respectiv se dorește înființarea acestui liceu prin lege, într-o clădire care aparține unei organizații neguvernamentale, Statusul Romano-catolic, și pe un teren care aparține statului roman – este imposibil din punct de vedere legal, câtă vreme se dorește și o personalitate juridică pentru această entitate.”
Deputatul mureșean a atras atenția că acest vot face parte dintr-o acțiune concertată de destabilizare a României, pe linie etnică, în anul centenar.
Marius Pașcan precizează că aceste acțiuni sunt promovate de UDMR, cu largul concurs al Budapestei, dovadă vizita de zilele trecute a premierului Peter Sijjarto la București.
Deputatul UDMR Csep Andra este de părere că decizia luată azi în Senat este una corectă pentru comunitatea mureșeană și pentru copiii din Tg. Mureș:
Este o decizie foarte corectă, pentru că comunitatea mureșeană și copiii din Tg. Mureș merită să-și desfășoare studiile într-un liceu organizat, conform legislației în vigoare. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă și ceea ce s-a simțit în orașul acesta, este ceva pe care nu mai puteam să lăsăm să se mențină așa. Deci ceea ce acum am reușit să realizăm prin acest vot este dreptul de a învăța în limba maternă a acestor copii, nu trebuie să fie îngrădit.”
Astăzi, Senatul a adoptat, ca for decizional, propunerea legislativă de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureş cu predare în limba maghiară, proiect adoptat şi de Camera Deputaţilor.
Senatorii au adoptat cu 71 de voturi pentru, 4 abţineri şi 20 împotrivă propunerea legislativă a unor parlamentari UDMR. În favoarea proiectului au votat senatorii PSD, ALDE, USR şi UDMR, iar PNL şi PMP împotrivă.
Valeriu Russu