PMP va ataca la CCR înființarea Liceul Romano-Catolic la Tîrgu-Mureș
Publicat de radiomures, 10 august 2018, 17:27 / actualizat: 13 august 2018, 17:32
Deputatul Marius Pașcan, președinte executiv al PMP crede că prin înființarea acestui liceu prin Ordin al ministrului Educației Naționale se crează un precedent periculos, orice entitate juridică minoritară putând înființa o școală, spre deosebire de majoritari, care trebuie să urmeze calea legii.
Parlamentarul PMP mizează pe susținerea PNL și USR în demersul de a ataca acest ordin al ministruliu Educație Naționale:
Ceea ce nu a reușit UDMR promovând o lege neconstituțională, de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic la Tg. Mureș, reușește acum, într-o altă formă, mascând aceleași prevederi într-o ordonanță de urgență. Acest document face ca orice unitate de învățământ să poată fi înființată pentru minoritari, de către un cult sau la solicitarea părinților, iar pentru ceilalți cetățeni ai României se aplică prevederile Legii educației naționale. Este un nou act discriminatoriu pe care PMP îl va ataca în instanța de contencios administrativ și la Curtea Constituțională a României.”
De cealaltă parte, senatorul UDMR Novak Zoltan e convins că ordinul ministrului Educației Naționale va pune punct unui șir întreg de scandaluri, iar din toamnă Liceul Romano-Catolic de la Tg. Mureș va putea funcționa legal:
Acest ordin, sperăm noi, pune punct la scandalul din jurul Liceului Romano-Catolic, și începând din anul școlar 2018-2019 această școală să aibă posibilitatea să funcționeze în cadru legal. Acest lucru înseamnă că a fost înființată o instituție nouă – căci liceul care a funcționat în anii 2015-2017 a fost desființat – și practic această școală începe din acest an școlar, procesul de reorganizare.”
Inspectorul general școlar, Ioan Macarie, apreciază că, dacă din punct de vedere tehnic liceul își poate începe activitatea în toamnă, administrativ și procedural sunt probleme dificile.
Astfel, până pe 1 septembrie școala trebuie să aibă o conducere, elevi înscriși, dascăli angajați, ștampilă și Cod unic de Identificare Fiscală, pentru a funcționa. Asta în condițiile în care juridic, liceul, înființat în 31 august 2015, a fost desființat anul acesta în 6 februarie, prin sentința definitivă a Curții de Apel Tg. Mureș, precizează Macarie:
Unitatea școlară, dacă are efective de copii și va fi numită conducere și cadrele didactice vor fi suficiente, bineînțeles că, practic, poate să înceapă, dar o să vedem, administrativ, cum. Pentru că este o cu totul altă unitate școlară. Actul de înființare de fapt specifică foarte clar că se înființează cu personalitate juridică pentru toate cele 26 de formațiuni de studiu. Vom vedea cine ne va transmite tabelele, câți copii sunt, care e forma de conducere. Urmează să comandăm ștampilă, urmează ca unitatea școlară după ce va avea copii și director, să-și obțină și CIF-ul.”
Ordinul Ministrului Educației, prin care se acordă autorizarea de funcționare provizorie a Liceului Teologic Romano-Catolic „II. Rakoczi Ferenc” în Tîrgu-Mureș, reprezintă și actul de înființare, ca persoană juridică, a acestei unități de învățământ.
Decizia ministrului Valentin Popa a fost luată urmare a Ordonanței de Urgență nr. 48, din 8 iunie 2018, privind drepturile elevilor școlarizați în unități de învățământ înființate în procesul de organizare a rețelei școlare.
Astfel, la cererea părinților/tutorilor legali, a refugiaților, a cultelor oficiale sau a unor organizații ale minorităților reprezentate în Parlament, Ministerul Educației Naționale înființează, reorganizează și constituie unități de învățământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, dacă autoritățile publice locale nu asigură exercitarea acestui drept.
Valeriu Russu