Ploile se opresc în perioada următoare
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 mai 2019, 12:20
Autorităţile din toată ţara încep evaluarea pagubelor, după recentele furtuni, care au distrus sute de hectare de terenuri agricole.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, în această dimineaţă, că în 11 judeţe au fost înregistrate efecte ale fenomenelor meteorologice. Este vorba de Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui.
Vijeliile, însoţite de căderi de grindină, au compromis atât suprafeţele cultivate cu cereale, cât şi livezile sau podgoriile.
Preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Emil Dumitru, a precizat că trebuie luate măsuri, astfel încât pe viitor, efectele fenomenelor meteo extreme să fie cât mai reduse:
Dincolo de cultura mare în judeţele cerealiere cele mai importante din România, din Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, în viticultură, în Dealu Mare, căderi de grindină pe o suprafaţă însemnată de viţă-de-vie, în pomicultură suferim, la fel, pierderi. Trebuie să găsim modalităţi de despăgubire pentru fermierii care au suferit astfel de pierderi. Dar, dincolo de sistemul antigrindină, aş vrea să mă refer şi la perdele de protecţie. Avem nevoie ca, în Bărăgan, să reîncepem să replantăm perdele de protecţie, pentru că vântul dominant şi curenţii de aer favorizează furtunile şi căderile de grindină.
Căderile de grindină au distrus sute de hectare de livezi şi terenuri agricole în judeţul Călăraşi.
Pericolul producerii de inundaţii se menţine astăzi. O avertizare de cod galben este valabilă până la ora 16.00 pe râurile Vişeu, Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Mureş, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava şi Bârlad, iar până la ora 17 e cod portocaliu de inundații pe râul Prut.
Pe de altă parte, la munte este din nou iarnă. Stratul de zăpadă depăşeşte o jumătate de metru, mai ales pe creste, iar salvamontiştii avertizează că există risc de avalanşe.