Plecarea medicilor din România, o problemă de sistem

Publicat de radiomures, 1 august 2017, 11:49
Un sistem vechi, de zeci de ani care întârzie să fie reformat este problema pentru care medicii români părăsesc țara, spune rectorul UMF Tîrgu-Mureș, Leonard Azamfirei.
Dacă spitalele județene și cele universitare din marile orașe beneficiază de tehnică medicală destul de modernă, nu la fel stă situația în spitalele mici, orășănești.
De asemenea, promisiunile salariale se lasă așteptate, astfel că decepția tinerilor medici este foarte mare la absolvirea facultății, motiv pentru care decid să plece, explică rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, prof.dr. Leonard Azamfirei:
Noi avem o problemă cronică în România care vine de zeci de ani nerezolvată, o problemă de sistem. Deși în spitalele reședință de județ și spitalele universitare lucrurile stau mult mai bine din punct de vedere tehnic, în multe din spitalele orășenești, în zonele mai dinspre periferia medicinii, condițiile de muncă sunt încă neadaptate vremurilor în care trăim și asta poate să creeze o frustrare sau o nemulțumire din partea unui medic tânăr. A doua componentă este cea salarială.”
Chiar dacă o parte din studenții la Medicină beneficiază de bursă de la bugetul de stat, investiția într-un viitor medic este foarte mare din partea familiei iar plecarea lor nu poate fi restricționată de stat.
Pe de altă parte, decizia individuală contează mai mult decât răspunderea civică, spune Leonard Azamfirei:
Fără îndoială că este o pierdere. Investiția este oarecum indirectă dar orice investiție care nu se întoarce la sursă este o investiție pierdută. Însă, nici nu putem aborda problema în termeni inumani, aș spune eu, în sensul de a crea interdicții pentru cei care vor să plece, deoarece noi încă nu suntem în stare să oferim ceea ce este nevoie pentru a cere altora să rămână aici.”
Datele Colegiului Medicilor din România arată că, la această dată, în Europa lucrează 13.500 de medici români.
Două treimi dintre aceștia sunt în Marea Britanie și Franța, restul în Germania și Belgia.
Cristina Bulbescu