Platformă 3D pentru studenții de la UMFST Târgu Mureș care studiază anatomia
Publicat de Rotar Mirela, 16 februarie 2024, 12:00
”Complete Anatomy” este cea mai avansată platformă de anatomie 3D din lume și este utilizată în prezent de peste 500 de universități de top din întreaga lume.
Universitatea din Târgu Mureș a fost prima din România care a achiziționat această platformă, în 2021, iar exemplul a fost urmat de alte trei universități din țară.
Studenții au acces la modele precise și complete de anatomie masculină și feminină, cu peste 17.000 de structuri interactive, o inimă umană 3D vie, dar și modele detaliate de microanatomie.
Ei pot consulta și un atlas inspirat din serialul ”Grey’s Anatomy”, peste 1.500 de animații video, pot vedea funcționarea organelor și pot face disecții virtuale.
Tot aici pot găsi cursuri, filme și chestionare pentru o mai bună învățare.
Directorul Bibliotecii Universității de Medicină, Farmacie, Științe şi Tehnologie George Emil. Palade” din Târgu Mureş, Anamaria Helgiu:
Această platformă oferă acces la cursuri online de anatomie, atlase inspirate din Grey’s Anatomy, imagini 3D, mii de materiale video, chestionare de verificare a cunoștințelor pentru studenți, sute de ore de prelegeri susținute de experți internaționali dar, în același timp, oferă studenților posibilitatea de a realiza disecții virtuale și să analizeze și să studieze corpul uman în realitate augmentată.
Platforma poate fi accesată atât din universitate, cât și de pe dispozitivele studenților, oriunde s-ar afla.
Anamaria Helgiu:
Beneficiarii acestei platforme sunt studenții din anii I și II, în general, e vorba despre învățământul preclinic. O folosesc atât studenții, cât și cadrele didactice care predau anatomia și o folosesc studenți de la mai multe specialități medicale, cei de la medicină, medicină dentară, asistență medicală, balnefiziokinetoterapie și toate programele de studiu care studiază anatomia pe parcursul procesului educațional.
Periodic, studenții și cadrele didactice pot participa la sesiuni de instruire.
Cea mai recentă a fost zilele trecute, când doi experți, din Turcia și din Polonia, au ajutat studenții să înțeleagă mai bine modul în care această platformă poate fi accesată.
Autor: Raluca Creț