Plasture cu vaccin antirujeolic

Publicat de Rotar Mirela, 2 mai 2024, 20:05 / actualizat: 15 mai 2024, 20:17
Un plasture cu vaccin ar putea fi un mod eficient de a preveni rujeola la copiii mici, conform unui studiu medical în Gambia, scrie BBC.
Dispozitivul – de dimensiunea unui stick – este mai ușor de transportat și depozitat decât injecțiile standard, mai ales în zonele îndepărtate.
Specialiștii speră că prin metoda plasturelui-vaccin cu microace se va îmbunătăți gradul de imunizare, ajungându-se la 95% – cât este necesar pentru a preveni extinderea rujeolei.
Plasturele se aplică pe braț și printr-o mulțime de ace microscopice serul ajunge sub piele, fără durere. “Aceste rezultate sunt extrem de promițătoare și au generat multă emoție”, a spus profesorul pediatru Ed Clarke la London School of Hygiene & Tropical Medicine Medical Research Council Unit din Gambia, citat de BBC.
Potrivit studiului, care a implicat mai mult de 200 de copii, răspunsul imun la plasture este la fel de puternic ca şi la o injecţie.
Plasturele are mai multe avantaje față de injecțiile cu ac – voluntarii cu pregătire minimă pot aplica plasturele, în locul medicilor și asistentelor, iar frigiderele pentru transport și depozitare la rece nu mai sunt necesare. De asemenea, reduce temerile oamenilor față de ace și riscul de răni de la acestea.
Chiar și în țări precum Marea Britanie, unde aceste resurse nu lipsesc, plasturii ar putea fi mai convenabili și mai atractivi pentru unii părinți ai copiilor mici nevaccinați, spun cercetătorii.
Dana Boieriu