Planuri de management finanțate cu 6 milioane de lei pentru patru arii protejate pe râul Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 1 martie 2024, 13:07 / actualizat: 1 martie 2024, 14:31
Prin proiectul câștigat de Asociația „Grupul Milvus” este vizată biodiversitatea, evaluarea stării de conservare a siturilor și elaborarea de studii pentru protejarea speciilor.
Astfel, va crește gradul de conștientizare, respectiv informarea vizitatorilor și locuitorilor din localitățile de pe raza ariilor protejate Natura 2000.
Președintele Asociației ”Outdoor experience”, Komaromi Reka:
Vorbim de situri de-a lungul rîului Mureș, situl Râpa Lechința e primul după aceea între Morești și Ogra, Iernuțeni – Periș și Deda – Reghin. Aș menționa cea mai rară specie, Lostrița, care trăiește între Deda și Reghin iar braconajul la această specie este extrem de de mare, ceea ce periclitează foarte mult atât distribuția cât chiar existența speciei.
Aceste planuri de management trebuie avizate întâi de Agenția de Protecția Mediului, apoi de Agenția Națională pentru Arii Protejate, iar după aprobarea Ministerului Mediului vor apărea în Monitorul Oficial, devenind lege
Astfel că, pe viitor, cei ce fac orice fel de investiții, construcții, modificări în ariile protejate Natura 2000 trebuie să țină cont de prevederile acestei legi , prin care mediul este protejat.
Autor: Valeriu Russu