Planificarea achiziţiilor publice, deficitară la nivelul autorităţilor locale
40% din numărul total al achiziţiilor publice din România este reprezentat de achiziţii realizate de administraţia publică locală. Aşa arată datele pe anul 2023, date care nu conţin însă acordurile cadru şi contractele subsecvente încheiate de autorităţile locale.
Publicat de APETRI MARGARETA, 25 octombrie 2024, 13:09
Deşi legea prevede o etapă importantă de planificare, aceasta este tratată de multe ori superficial, a declarat la Târgu Mureş Iuliana Feclistov, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice:
„Dacă ne uităm în Legea Achiziţiilor Publice această etapă de planificare este legiferată, noi o înţelegem doar ca pe un act administrativ, încă o sarcină în plus iar etapa de planificare, de cele mai multe ori, se rezumă la planul de achiziţii publice. Pare a fi un tabel şi îl facem pentru că ne cere Curtea de Conturi. Etapa de planificare începe cu referatul de necesitate care de multe ori e un bileţel, un mail sau o comunicare verbală în care compartimentul de specialitate spune că are nevoie de 7 pixuri pentru anul următor iar anul următor îşi dă seama că va avea nevoie de 1500 de pixuri.”
Lipsa unui plan coerent de achiziţii publice şi a unei strategii în acest domeniu duce la prelungirea procedurilor şi la întârzierea implementării proiectelor, mai spune Iuliana Feclistov:
„Veţi ajunge cu procesul de achiziţie publică pe care v-aţi fi dorit să-l realizaţi în 2025, să-l realizaţi în 2026 şi să implementaţi proiectul în 2027. Am o idee să dăm drumul la o investiţie în 2025 şi ajungem să dăm drumul cu doi ani mai târziu pentru simplu fapt că nu am planificat.”
Aceasta a subliniat şi nevoia de a exista oameni specializaţi pe legislaţia achiziţiilor publice la nivelul autorităţilor.
Autor: Sanda Vițelar