Planeta versus plastic, tema din acest an a „Zilei Pământului”
Publicat de APETRI MARGARETA, 22 aprilie 2024, 14:02 / actualizat: 22 aprilie 2024, 19:33
Această temă atrage atenția asupra riscului pe care utilizarea materialelor plastice îl are pentru mediu şi sănătate, mai ales în asociere cu alimentele.
Acesta este și motivul pentru care reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Mureș au vizitat astăzi câteva școli din județ, a explicat directoarea instituției, Cristina Pui:
În cursul zilei de astăzi, am organizat câteva activități și campanii de informare și conștientizare, atrăgând atenția asupra riscului pentru mediu și sănătate provocat de materialele plastice. Activitățile au avut loc la următoarele unități de învățământ, respectiv Colegiul Național de Artă Tg. Mureș, Școala Gimnazială „Alexandru Ceușanu” din Reghin și la școlile gimnaziale Băgaciu și Deleni.
Indicată ar fi găsirea de alternative la achiziţionarea produselor din plastic, ori de câte ori este posibil, mai spune șefa APM Mureș, Cristina Pui:
Mulţi dintre aditivii chimici au efecte negative asupra mediului şi sănătăţii umane cum e cazul plumbului ori a mercurului, cu riscul apariţiei cancerului. Recomandată ar fi găsirea de alternative la achiziționarea produselor din plastic, cum ar fi cumpărarea alimentelor din recipiente de sticlă sau metal, utilizarea de tacâmuri din lemn, evitarea încălzirii sau depozitarea alimentelor în recipiente de plastic, evitarea utilizării de produse din polistiren și PVC.
Potrivit statisticilor, 380 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, în timp ce doar 9% din plasticul produs ajunge să fie reciclat.
„Ziua Pământului” a intrat din anul 1970 în calendarul manifestărilor dedicate mediului înconjurător, atunci când în SUA peste 20 de milioane de cetățeni au demonstrat paşnic pentru conservarea resurselor naturale ale lumii.
În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.
Autor: Valeriu Russu