Pistele de bicicletă, doar pe hârtie la Tg.Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 3 iunie 2024, 13:01 / actualizat: 7 iunie 2024, 11:56
Mai puțin de 8 km de culoare pentru biciclete există la ora actuală în Tg Mureș și încă nici un km de pistă.
Municipiul Târgu Mureș este unul dintre orașele României care suferă de lipsa pistelor și culoarelor pentru bicicliști, în schimb, sunt numeroase proiecte în acest sens.
Primii kilometri de piste de biciclete, adică traseele construite separat de partea carosabilă, vor fi date în folosință în următoarele luni în Municipiul Târgu Mureș în zona clinicilor și pe Gheorghe Doja, precizează șeful Administrației Domeniului Public (ADP), Florian Moldovan:
În Târgu Mureș, în momentul de față, există culoare de biciclete amenajate pe o lungime de circa 7,8 km. Pe Gheorghe Doja sunt în realizare cam 3,5 km care vor fi gata odată cu modernizarea străzii Gh. Doja, adică până la sfârșitul anului 2026 este finanțarea dar noi sperăm că până în ianuarie 2025 să se finalizeze. În zona clinicilor este finalizată pista și urmează să se facă recepția. Aici sunt 1,48 km. Astea sunt chiar piste de biciclete.
Mulți dintre târgumureșeni circulă pe trotuare cu bicicleta deoarece le este frică să circule pe carosabil, în lipsa pistelor și a culoarelor.
Bicicliștii sunt conștienți că nu există posibilitatea realizării pistelor în tot orașul, din cauza străzilor înguste:
În prezent, 24 de km de piste de biciclete sunt în studii, proiectare sau alte faze de realizare în Târgu Mureș, dintre care o bună parte în zona Tudor.
Acestea includ și zona Pârâului Pocloș, mai spune șeful ADP din Târgu Mureș, Florian Moldovan:
Cam toate străzile care sunt în modernizare, vor avea piste de biciclete. Este proiectul care unește, practic, 1 Decembrie cu 22 Decembrie cu 8-10 km de piste. Mai avem pe Pocloș iarăși un proiect în studiu de fezabilitate de 2,16 km și încercăm să finalizăm tot Pocloșul până pe Libertății să fie cu piste de biciclete. Tot în studiu este și o pistă de biciclete care să lege Cornișa cu Bulevardul Cetății. În total, vor fi cam 24 de km.
Astăzi este marcată la nivel mondial Ziua Bicicletei, apreciată de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind cea mai ieftină și sănătoasă modalitate de transport dar și pentru agrement.
Federația Europeană a Cicliștilor a făcut o serie de recomandări autorităților europene, naționale și locale pentru promovarea ciclismului, sub titulatura: ”Ciclism, dincolo de criză”.
Ei cer, printre altele, realizarea unei infrastructuri bine concepute pentru biciclete, prin benzi dedicate, reducerea vitezei de circulație pentru mașini în orașe la 30 km/h și alocarea de cinci miliarde de euro fond pentru bicicletele electrice.
Autor: Cristina Bulbescu