Pisicile “păzesc” în continuare Muzeul Ermitaj

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 aprilie 2020, 17:25 / actualizat: 30 aprilie 2020, 21:09
Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg, unul dintre cele mai vechi și mai grandioase muzee din lume, găzduiește, în afară de exponatele impresionante, o mică armată de pisici.
Deși există sisteme de alarmă și protecție performante, pisicile au rămas peste timp, paznicii de nădejde care protejează operele de artă de şobolani. Povestea felinelor începe în anul 1745, când oraşul Sankt-Petersburg, ridicat de puţină vreme, era infestat de şobolani.
Împărăteasa Elizabeta, fiica lui Petru cel Mare, a ordonat atunci, printr-un decret, să fie aduse din provincie pisicile cele mai mari şi mai pricepute la vânarea rozătoarelor. Apoi Ecaterina cea Mare le-a adus în Palatul de Iarnă. Au stat aici până la Asediul Leningradului, când multe au dispărut. Dar după război au fost aduse în oraş alte pisici, din diferite părţi ale Rusiei.
Astăzi, pisicile trăiesc în subsolul palatului iar pentru îngrijirea şi hrănirea felinelor sunt angajaţi oameni care sunt plătiţi numai pentru acest lucru. Chiar și în această perioadă, când muzeul este închis, angajații de la Serviciul de pază al muzeului au grijă de cele 75 de pisici, le vizitează zilnic, le aduc mâncare și apă.
„Sunt foarte bine îngrijite, sunt răsfățate, bine hrănite, iar, din când în când, primesc și unele delicii”, spune directorul Muzeului Ermitage, Mikhail Piotrovsky. Surse din cadrul muzeului au mai precizat că, după perioada de autoizolare, unele pisici vor fi date spre adopție.
Dana Boieriu