Piscicultura românească are nevoie de personal calificat tânăr
Publicat de Corina Muntean, 10 februarie 2021, 11:58
Aceasta în contextul în care peste 90% din peștele consumat în România provine din import iar forța de muncă calificată în domeniul piscicol este la mare căutare.
Astfel, Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” din comuna brașoveană Prejmer oferă educație în domeniul pisciculturii, atât în sistem dual cât și în sistem de învățământ profesional, tuturor celor interesați de o carieră în domeniu.
Profilul este susținut și de agenți economici din sectorul piscicol, iar elevii au multe avantaje, spune directorul Colegiului, Flavius Foica:
Ei fac practică în companii de renume, cu potențial, care dețin cea mai înaltă tehnologie și asta înseamnă pregătire profesională la cele mai actuale standarde din domeniu. Beneficiază de susținere financiară atât din partea școlii cât și a agentului economic, adică primește o bursă dublă, de la stat și de la agent. Școala pune la dispoziție condiții de cazare gratuite pentru elevii care nu locuiesc în comuna Prejmer. Agenții economici și-au asumat susținerea meselor din perioada practicii și recompensarea elevilor care dovedesc implicare și seriozitate maximă.
Odată cu finalizarea studiilor, angajarea la un agent economic din sectorul piscicol este garantată atât timp cât și absolventul dorește acest lucru.
La profilul „piscicultor-prelucrător pește” al Colegiului din Prejmer există 16 locuri la forma de învățământ dual și 12 la învățământul profesional.
Vlad Todoran