Pionierii conectivității 5 G nu sunt oamenii ci o turmă de vaci de lapte obișnuite de la o fermă britanică

Publicat de Corina Muntean, 17 aprilie 2019, 08:52
Tehnologia 5G, despre care se discută mult și în România, promite conexiuni ultra-rapide care vor transforma modul în care trăim, permiţându-ne să ne bucurăm de conectivitate totală prin automobile autonome, ochelari pentru realitatea augmentată şi descărcarea de filme pe telefoane în doar câteva secunde. Compania Cisco Systems, care dezvoltă infrastructură de reţele pentru tehnologia emergentă, a instalat prototipuri 5G pentru a testa conectivitatea wireless şi mobilă în trei zone rurale în Marea Britanie.
Între gadgeturile 5G conectate la internet 5G se află un guler montat vacilor din ferme care controlează sistemul de mulgere automată. Când vacile se vor simţi pregătite să fie mulse, se vor apropia de porţi, care se vor deschide automat. Dispozitivul recunoaşte animalul atât de precis încât se poate conecta la uger pentru muls, în timp ce vaca primeşte o recompensă de furaje.
La un centru de inginerie agricolă finanţat de Guvernul britanic (Agri-EPI Centre) din Shepton Mallet, în sud-estul Angliei, aproximativ 50 din 180 de vaci sunt dotate cu gulere inteligente 5G şi cu dispozitive de monitorizare a sănătăţii montate pe urechi. Dispozitivele nu sunt dăunătoare vacilor, iar monitorizarea permite îngrijitorilor să observe orice problemă.
Ferma de lapte, înfiinţată cu sprijinul Agenţiei pentru Inovaţii a Marii Britanii, utilizează o serie de tehnologii, inclusiv perii automate care se rotesc atunci când vaca se freacă de ele, perdele operate de senzori care se deschid în funcţie de vreme şi un sistem inteligent de hrănire care furnizează hrană în grajd.
Poate fi conectat fiecare animal din această fermă. Asta poate face 5G pentru agricultură – poate elibera energia pe care o avem într-o fermă, oriunde în Marea Britanie şi peste tot în lume,
a declarat Nick Chrissos reprezentant al Cisco.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: Reuters