Piețele de capital sunt grav afectate de teama răspândirii coronavirusului

Publicat de Corina Muntean, 10 martie 2020, 11:00 / actualizat: 9 august 2020, 12:14
Principalele burse europene au înregistrat luni scăderi importante, afectate de agravarea crizei provocată de epidemia de coronavirus, chiar dacă marți și-au revenit ușor. Lângă aceste temeri se alătură şocul petrolier provocat de Arabia Saudită care a declanşat un război al preţurilor, iar pentru noi românii continua depreciere a leului.
La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, bursele europene din centrele economice mari cum sunt cele de la Londra, Frankfurt, Milano și Paris au înregistrat căderi între 6 și 10 %. Iar tendința de scădere continuă și azi. Indicele paneuropean Stoxx pentru bănci s-a depreciat și el cu peste 8 %, iar în cazul companiilor petroliere, cu mai mult de 14%. Băncile franceze, la fel ca şi băncile europene, se numără printre cele mai afectate, fiind penalizate de scăderea randamentelor la obligaţiunile guvernamentale, cu scăderi ale activelor între 10 și 13%. În actualul context, nici Bursa de valori din Bucureşti nu putea face notă discordantă. Ea a scăzut luni cu peste 7 %, indicele general BET coborând la 8750 de puncte. Ce este mai trist e faptul că un barometru Frames, realizat zilele acerstea indică faptul că o medie de 72 % din firme nu sunt pregătite să facă față provocărilor unei crize de tipul celei iscate de coronavirus. Majoritatea firmelor se așteaptă la consecințe economice negative, de la probleme de aprovizionare la creșteri de prețuri și blocaj financiar.
În rândul companiilor petroliere, scăderile sunt provocate de decizia Arabiei Saudite de a reduce preţul oficial de vânzare al petrolului şi de a-şi majora producţia de ţiţei luna viitoare. Acest anunț a declanşat practic un război al preţurilor, exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol. Ca urmare, cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 22%, până la 35 de dolari per baril, aproape de mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2016. Analiștii apreciază că dacă această tendinţă va continua, ţiţeiul Brent se va îndreapta spre cea mai mare scădere din ianuarie 1991, când a început primul război din Golf. Banca de investiții Goldman Sachs avertizează că prețul barilului de petrol ar putea atinge chiar nivelul de 20 de dolari. Acest lucru va avea un impact major și asupa producătorilor români de petrol și gaze, întrucât prețul gazelor e legat de cel al petrolului. În plus, românii pot fi îngrijorați și de deprecierea leului în fața monedei europene. Eura a ajuns ieri la cel mai ridicat curs oficial în cotațiile BNR, apropae de 4,82 de lei.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.agerpres.ro, www.bnr.ro