Pictura rupestră de 40.000 de ani, descoperită în Borneo
Publicat de MIRELA ROTAR, 16 noiembrie 2018, 18:11 / actualizat: 16 noiembrie 2018, 21:56
Cea mai veche pictură rupestră cunoscută s-ar afla în peștera Lubang Jeriji Saléh din Borneo, conform unui nou studiu efectuat de către cercetătorul Maxime Aubert, profesor asociat la Universitatea Griffith din Australia. Pictura din Borneo se numără printre miile de lucrări de artă descoperite acum zeci de ani în această regiune și prezintă un tip nativ de bovine sălbatice.
Momentul când au fost pictate a putut fi stabilit prin tehnica numită datarea descompunerii radioactive a cantităţilor infime de uraniu recoltate din unele depuneri minerale formate pe aceste desene. S-a demonstrat, astfel, că unele desene au fost realizate în urmă cu cel puțin 40.000 ani, datare ce le conferă titlul de cele mai vechi picturi figurative descoperite până acum.
Peșterile din Borneo conțin mii de exemple de artă parietală, desene și picturi realizate pe stâncă în mai multe straturi. Stratul cel mai vechi cuprinde picturi de animale – bovine, contururi de mână înfrumusețate cu linii și cu puncte, precum și cu figuri umane mici. Pe ultimul strat se pot distinge persoane, bărci și desene geometrice. Apariția, în picturile rupestre a lumii umane datează de aproximativ 20.000 de ani în urmă și sugerează o evoluție interesantă în opera de artă a erei.
Potrivit studiului, descoperirea consolidează ideea că arta rupestră a apărut și s-a dezvoltat independent şi simultan în Europa și în Asia.
Dana Boieriu