Piaţa serviciilor de coaching se apropie, în România, de 50 de milioane de euro
Publicat de Corina Muntean, 22 noiembrie 2022, 09:35
Sunt ultimele estimări ale specialiștilor în domeniul ce urmărește dezvoltarea performanţelor personale şi de business într-o manieră modernă.
În orice domeniu, dacă vrei să faci performanță, trebuie să te asiguri că ai parte de cei mai buni antrenori, mentori ori profesori. În business și dezvoltare personală această profesie se numește coach. Și nu e una oarecare, pentru că, dacă vrei să ajungi să faci coaching, termen împrumutat din engleză și care înseamnă să antrenezi, trebuie să te pregătești temeinic. Profesia de coach implică aptitudini speciale. Deşi cele mai multe lucruri se învaţă la cursuri şi la orele de practică, sunt necesare mai multe aptitudini care ţin mai ales de partea de comunicare şi, în plus, este obligatorie o experienţă profesională relevantă, arată consultanţili în domeniu.
La cursurile Şcolii de Coaching, care durează şase luni, nu toţi aplicanţii sunt acceptaţi, o evaluare iniţială arătând cui i se potriveşte o asemenea profesie. Odată urmate cursurile, care presupun parte teoretică şi antrenamente practice, se finalizează cu un examen. Dacă acesta este promovat, se obţine diploma de Coach, recunoscută de Ministerul Educaţiei, prin Autoritatea Naţională pentru Calificări, şi se poate practica imediat noua profesie. Un studiu PwC, realizat la cererea International Coaching Federation (ICF), arată că piaţa globală de coaching ar ajunge, în acest an, la circa 20 de miliarde de dolari, din care 40% se găsesc doar în Statele Unite ale Americii.
În același timp, piaţa de coaching din România se apropie de pragul de 50 de milioane de euro, după creşteri anuale de aproximativ 20%, arată estimările specialiştilor din domeniu. În prezent, din ce în ce mai multe companii finanţează servicii de coaching pentru middle management şi pentru specialişti seniori.
În plus, se vede o creştere din ce în ce mai mare a solicitărilor venite din partea antreprenorilor şi chiar a unor freelanceri. Dezvoltarea coachingului este importantă şi pentru întreaga societate, un coach bun având un impact uriaş în evoluţia clienţilor, cât şi în creşterea unor business-uri’, explică Nina Paraschivescu, fondatoarea Şcolii de Coaching. În privința veniturilor, peste ocean, în SUA, acestea sunt de ordinul milioanelor pe an, pentru coacherii cei mai titrați.
În Europa de Est lucrurile sunt diferite, astfel că venitul mediu anual al unui coach ajunge la aproape 20.000 de dolari. Iar în România, preţul actual pentru o şedinţă de coaching începe de la 40 de euro, onorariu solicitat de către cei care sunt la început de drum, dar care poate ajunge la peste 1.000 de euro la cei arhicunoscuți și solicitați de piață.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.