Piața imobiliară: creștere constantă în ultimii patru ani

Publicat de Corina Muntean, 21 noiembrie 2019, 11:00
Prețurile locuințelor și-au accelerat creșterea în trimestrul 3 din 2019 ca urmare a majorării cererii de piaţă și a faptului că se construiesc proiecte rezidenţiale în zone mai bune. Cu toate acestea, deşi în creştere, indicele general imobiliare.ro este departe de valoarea sa de vârf din 2008.
Indicele imobiliare.ro a avut o creştere constantă în ultimii 4 ani, suţinută de avansul general al economiei româneşti. Valoarea de luna trecută, 1296 de euro pe mp este cu aproape 2 % mai ridicată decât cea din septembrie. Totuşi indicele de referinţă pentru sectorul imobiliare are mult de recuperat faţă de vârful înregistrat în martie 2008 când era de 2058 euro pe mp util. Şi probabil va mai trece o bună bucată de vreme până se va întâmpla asta, pentru că din 2018 încoace, prețurile locuințelor din România și-au diminuat sensibil ritmul de creștere comparativ cu anii anteriori, în conformitate cu tendința generală de stabilizare a rezidențialului autohton. Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă însă că acest indicator a accelerat în cel de-al treilea trimestru din 2019, tendinţă alimentată mai ales de piața din Capitală.
Astfel, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au majorat, în medie, cu 3,2% față de trimestrul anterior. Deși nu substanțial, acest avans este sensibil mai mare decât mediile de creștere consemnate în celelalte 2 trimestre ale anului – 0,8% și, respectiv, 0,4%. Această încredere în piață este reflectată și de majorarea vânzărilor de imobile: în ultimele patru luni (iulie-octombrie) s-au tranzacționat, la nivel național, aproximativ 200.000 de imobile, față de 180.000 în perioada similară din 2018, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
În acest context, prețurile locuințelor au revenit pe o traiectorie mai accentuat ascendentă, după evoluția moderată din ultimul an. Dar, accelerarea ritmului de creștere a prețurilor nu a fost resimțită în mod uniform la nivelul întregii țări. Practic, cea mai importantă contribuție la avansul general au avut-o, în mod specific, apartamentele noi din București. Unitățile locative de acest tip sunt, astfel, cu 9,1% mai scumpe decât în perioada similară a anului precedent, datorită poziţionării mai bune şi calităţii superioare a lucrărilor. Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, aceleași șapte centre regionale au, în momentul de față, prețuri medii solicitate de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare. Capitala este urmată de Cluj-Napoca (cu un avans lunar de +2,7%, până la 1.610 euro pe metru pătrat util) – cel mai ridicat preţ din ţară, Constanța (+2,2%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat), Brașov (1,3%, până la 1.130 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,1%, până la 1.230 euro pe metru pătrat), Iași (+1,1%, până la 1.010 euro pe metru pătrat) și, respectiv, Craiova (+0,2%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat).
Toate datele sunt pe plus, iar evoluţia pozitivă a sectorului indică faptul că atât investitorii cât şi cumpărătorii au încredere încă în investiţia imobiliară.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.