Piaţa de investiţii imobiliare reprezintă o oportunitate pentru antreprenorii români
Publicat de Corina Muntean, 25 martie 2021, 10:50
Piaţa de investiţii imobiliare reprezintă o oportunitate pentru antreprenorii români de a- şi plasa banii obţinuţi din alte business-uri, pentru diversificarea portofoliului și micșorarea riscului investițional. Se pare că în ultimii 3 ani, investițiile în active imobiliare comerciale au crescut de circa 5 ori, iar România urmează tendințele manifestate în Estul Europei.
Pentru a reduce riscul de a avea tot capitalul imobilizat într-un singur business sau într-un singur domeniu, antreprenorii îşi diversifică investiţiile. Pe lângă depozite bancare, titluri de stat sau acţiuni la diverse alte companii, imobiliarele reprezintă o alternativă stabilă pe termen lung şi mai profitabilă. Piaţa de investiţii imobiliare a devenit o alternativă din ce în ce mai atractivă pentru antreprenorii români, care sunt interesaţi să îşi diversifice instrumentele prin care să-şi plaseze capitalul obţinut din alte business-uri. Astfel, de la o medie de aproximativ 5% din volumul anual investit în active imobiliare comerciale, începând din 2018 capitalul de origine locală a ajuns să cumuleze anual 25% din valoarea pieţei de investiţii, afirmă Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România.
Această evoluţie spectaculoasă a venit pe fondul maturizării pieţei imobiliare, care a creat stabilitate, mai multă transparenţă, profesionalizare şi oportunitatea de a obţine venituri greu de atins prin alte plasamente cu un profil de risc similar. Investiţiile pot viza clădiri finalizate şi stabile din punct de vedere al veniturilor sau proiecte care necesită investiţii pentru a fi repoziţionate, în funcţie de profilul şi de apetitul de risc al investitorului.
În primul caz, cel al proiectelor imobiliare mature e nevoie de o investiţie iniţială mai mare, dar acestea conferă un risc redus şi un venit stabil pe termen lung. În această categorie ar putea intra mai multe tipuri de proprietăţi generatoare de venituri – clădiri de birouri, spaţii de retail, parcuri industriale şi logistice, cu chiriaşi stabili şi contracte semnate pe perioade lungi de timp’, arată JLL. Pe de altă parte, proprietăţi care au nevoie de modernizare şi renovare, care necesită schimbarea destinaţiei şi repoziţionarea pe piaţă sau proiecte încă nefinalizate necesită o investiţie iniţială mai mică şi o serie de costuri ulterioare. Însă, odată finalizate aceste îmbunătăţiri, randamentele care pot fi obţinute sunt foarte atractive. În acest caz există şi însă riscuri potenţiale mai ridicate – legate în special de închiriere, redezvoltare şi autorizare.
România urmează astfel trendul care se manifestă deja în regiune, cel al investițiiei capitalului autohton în imobiliare.
În Ungaria, în 2020, 47% din volumul tranzacţiilor a fost realizat de investitori locali, iar în Cehia, procentul ajunge la 39%. România vine din urmă, cu investiții locale de 25 %.
Principala diferenţă între România şi cele două ţări este prezenţa, pe lângă antreprenori, a cumpărătorilor locali instituţionali, a fondurilor de investiţii locale şi a companiilor de stat (mai ales în Ungaria)’, mai arată analiza JLL.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.