Petiție la Parlamentul European privind problema urșilor din România!
Publicat de MIRELA ROTAR, 4 iunie 2020, 12:29 / actualizat: 4 iunie 2020, 15:34
Solicitarea a fost formulată în nume personal de președinții Consiliilor Județene din Harghita, Mureș, Brașov și Covasna, iar după ce a fost verificată câteva luni, a fost aprobată spre publicare.
Inițiatorul petiției este președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba:
Petiția vorbește despre situația conflictului dintre urs și om. Noi am semnalat Comisiei Europene că Ministerul Mediului din România nu respectă această reglementare europeană și chiar viața oamenilor din județele noastre, din cele 4 județe, este în pericol. În articolele 14 și 16 ale Directivei Habitat scrie foarte clar că viața și sănătatea omului trebuie să fie ocrotite.
Problema urșilor din România ar putea duce la declanșarea procedurii de infringment cu atât mai mult cu cât Ministerul Mediului nu a elaborat în termenul legal de 90 de zile metodologia pentru noua Lege a Vânătorii, adoptată anul trecut și care prevede cote de prevenție.
Noi adrese vor fi făcute de autoritățile din Harghita la Ministerul Mediului, inclusiv pentru accesarea de fonduri pentru programe de prevenire și combatere.
Revine președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba:
Noi am dorit să atragem atenția Comisiei și, chiar dacă trebuie, să fie pornită o procedură de infringement cum este pentru deșeuri sau pentru ape uzate prin care să fie obligate Guvernul României și Ministerul Mediului să elaboreze acele metodologii, să respecte legislația internaționale, să respecte legislația și Constituția țării prin care conflictul dintre urs și om să fie adus la suportabilitate.
Președinții consiliilor județene îndeamnă locuitorii să se alăture petiției deoarece în acest mod ea va putea fi introdusă pe ordinea de zi a Parlamentului European.
Urmați pașii de mai jos și susțineți petiția:
1. Înregistrare pe pagina web:
https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/ro/registration/register#registerFrm
2. Primirea unui e-mail de verificare care trebuie confirmat și astfel utilizatorul devine activ.
3. Pe pagina https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/ro/home trebuie accesat meniul de susținere al petiției, menționând în motorul de căutare numărul de înregistrare al petiției – 1188/2019.
4. Acum va apărea titlul petiției, accesați-l și apăsați pe butonul Susținere, apoi vor apărea din nou datele petiției și la subsolul paginii, cu verde Susținere. Da-ți click și astfel susține-ți petiția.
Cristina Bulbescu