Pesticidele neo-nicotinoide, utilizate pentru fertilizarea culturilor agricole, interzise în România
Marți, Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis suspendarea autorizațiilor emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru folosirea acestor substanțe care afectează albinele, polenizatorii, agricultura țărănească și agro-ecologia.

Publicat de APETRI MARGARETA, 20 martie 2025, 12:17
România rămăsese singura țară din Uniunea Europeană care mai permitea utilizarea acestor fertilizatori, prin derogări acordate ilegal de Ministerul Agriculturii din 2013.
Astfel, două organizații de apicultori și de țărani au câștigat în instanță procesul ce pune capăt acestor practici care distrugeau ecosistemul, a declarat pentru Radio Tg.Mureș reprezentanta Eco Ruralis, Ramona Duminicioiu:
„Neonicotinoidele sunt pesticide foarte toxice, sunt interzise în Uniunea Europeană și statul român, prin Ministerul Agriculturii insistă în mod ilegal, după cum a dovedit Curtea de Apel Cluj, să acorde niște autorizații temporare vreme de 12 ani. Ne-am gândit să dăm în judecată Ministerul Agriculturii, în special din 2023 când am primit decizia Curții Europene de Justiție, care confirmă că aceste derogări sunt ilegale și n-ar trebui să mai fie acordate de niciun stat membru al Uniunii.”
Ramona Duminicioiu mai spune că marii fermieri, cu sute de hectare de teren de monoculturi sunt cei lezați de decizia judecătorească.
Președintele Asociației ROMAPIS, Constantin Dobrescu, s-a declarat mulțumit de eliminarea acestor pesticide, în condițiile în care criza economică și schimbările climatice deja au distrus o treime din sectorul apicol:
„Sectorul apicol trece printr-o perioadă foarte grea, pornind de la prețul mierii datorat falsificărilor, boli exotice, condițiile de practicare a apiculturii. Se mai suprapune și necazul acesta cu folosirea pesticidelor, cu o agricultură tot mai industrializată pe suprafețe tot mai mari, monoculturi care folosesc pesticidele. Faptul că neonicotinoidele afectează albinele este o realitate demonstrată științific. Pe asta s-a bazat și interdicția folosirii neonicotinoidelor la nivel european. Am fost singura țară din Europa care continuam să dăm derogări pentru această metodă barbară de abordare a problemei dăunătorilor.”
Eco Ruralis și ROMAPIS au informat organismele de control și monitorizare de la nivel național și european, îndreptățite să verifice punerea în aplicare a acestei decizii judecătorești, respectiv eliminarea din stocuri și de pe piață a acestor pesticide.
Pe de altă parte, președintele Pro Agro, Ionel Arion, acuză că decizia Curții Europene de Justiție a fost luată emoțional, fără să țină cont de realitățile din România:
„Indiferent de decizia în recurs, campania de primăvară de anul acesta este aruncată în aer. Culturile vor fi decimate, fermierii vor semăna, au cumpărat déjà semințele, dar nu le-au tratat pentru că nu a fost aprovizionare cu substanțele necesare. Nu comentăm deciziile justiției, dar comentăm deciziile Comisiei Europene, care nu a înțeles specificul României, singurul stat din Uniunea Europeană care este afectat de un dăunător agresiv numit Animecus, care afectează plăntuțele abia răsărite. El este polifag, afectează porumbul și floarea soarelui primăvara, dar mai târziu se mută la orice altă plantă, de cultură sau sălbatică.”
Ionel Arion apreciază că decizia interzicerii neonicotinoidelor va afecta aproape jumătate din suprafața agricolă a țării, în special culturile de porumb și floarea soarelui, cu consecințele economice asupra producătorilor.
Începând din 18 martie, pârâții au drept de recurs în 5 zile de la decizia Curții de Apel Cluj-Napoca, care este „executorie și imediată”.
Autor: Valeriu Russu