Pesticide peste norme la o singură probă de roșii românești

Publicat de Corina Muntean, 18 februarie 2020, 15:25
Laboratoarele de specialitate din Mureş și Bucureşti au analizat anul trecut peste 675 de probe și doar într-un caz din București au fost depistate depășiri. Lotul respectiv a fost retras de la comercializare.
Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş deservește 18 județe, iar acesta nu a evidențiat probe toxice pentru consumul uman în loturile analizate.
Directorul Oficiului Fitosanitar Mureș, Marian Pogăcian:
Fără chimizare și fără mecanizare, o agricultură performantă, de piață, nu putem concepe. Sigur, există și agricultura biologică, dar la puterea de cumpărare a populației României, aceste produse sunt de 2-3 ori mai scumpe; dar și acolo sunt permise anumite pesticide. În laboratorul de la Mureș, la tomate anul trecut am avut 253 de probe analizate, din care 32 la sută au conținut reziduuri de pesticide. Însă periculoase sunt pesticidele care depășesc limita maximă admisă. Noi nu am am avut nicio probă care a depășit această limită.
Târgumureșenii sunt conștienți că puține fructe sau legume mai sunt bio, cei mai mulți agricultori folosesc pesticide pentru a obține recolte mari și profit:
Și în acest an, Autoritatea Naţională Fitosanitară va instrui producătorii de roșii cu privire la respectarea legislației în tratamentele fitosanitare, şi va monitoriza reziduurile de pesticide din legume, fructe şi cereale.
Pentru a avea siguranţa calității tomatelor pentru populaţie, producătorii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare.
Valeriu Russu