Pește-spadă prins în strâmtoarea Bosfor după 50 de ani

Publicat de MIRELA ROTAR, 19 octombrie 2021, 13:29 / actualizat: 18 ianuarie 2022, 16:32
Pescarii turci au prins un pește-spadă în strâmtoarea Bosfor după aproximativ o jumătate de secol de când a fost văzut ultima dată în apele turcești.
„Este o veste bună să aflăm că o specie pe cale de dispariție este văzută în strâmtoarea Bosfor” a declarat Nuray Erkan, profesor de la Facultatea de Hidrologie a Universității din Istanbul.
“Pescuiesc în aceste ape de 45 de ani. Este prima dată când văd un pește-spadă în plasa mea de pescuit”, a spus İaban Şengül, pescarul care a prins specia pe cale de dispariție.
Peștele-spadă a fost pilonul principal al pescarilor din Istanbul în anii 1960. Datorită urbanizării neplanificate și a poluării marine, peștele-spadă „a dispărut din apele strâmtorii Istanbulului în anii 1970.
“Nu pot spune data exactă, dar cred că am putea spune că sfârșitul anului 1970 a fost momentul în care peștele-spadă a început să părăsească strâmtoarea”, a spus Tuğrul Zahit Alıçlı, profesor la aceeași facultate cu Erkan. „Este sigur că peștele-spadă nu a fost văzut niciodată în strâmtoare după anii ’80„, a adăugat el.
Potrivit lui Alıçlı, motivul pentru care peștele-spadă a ajuns în strâmtoarea Istanbulului a fost prezența „scrumbiei”.
„Peștele-spadă se hrănește cu macrou. Probabil a urmărit bancurile de macrou și a înotat pe drumul de la Marea Egee până la Marea Marmara”, a adăugat el.
Dana Boieriu