Peste o tonă de deșeuri strânse din zona Lacului Roșu

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 aprilie 2022, 11:38
Acțiunea s-a desfășurat ieri, sub genericul ”Curățăm România!”, și la ea au participat jandarmi harghiteni, salvamontiști și reprezentanți ai Parcului Național ”Cheile Bicazului – Hășmaș” .
S-au strâns peste 120 de saci de deșeuri, multe gunoaie aparținând localnicilor din zona Ocolului Silvic Tulgheș, stațiunea Lacul Roșu și Cheile Bicazului, a explicat administratorul Parcului Național, Hegyi Barna:
S-a adunat cam o tonă de gunoaie, cam 50 la sută din deșeurile existente și multe sunt aruncate de localnici. Am găsit canapele, boilere, deșeuri deja ambulate în saci. Avem două proiecte din fonduri europene din care vom lua și niște camere de monitorizare a faunei, iar câteva o să le montăm pentru a prinde concetățenii noștri care noaptea mai ales vin cu mașinile și debarasează gunoiul în Cheile Bicazului. Garda de Mediu îi poate sancționa, numai că trebuie să avem imagini. Am găsit și niște caiete pe care sunt trecute numele unor copii și trebuie să le găsim părinții, că nu copiii au dus acolo caietele împreună cu gunoiul, iar autoritățile să îi tragă la răspundere.
Multe deșeuri au fost găsite de participanții la acțiunea de ecologizare pe marginea șoselelor, fiind aruncate de turiști și șoferii care treceau prin Cheile Bicazului.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, Bogdan Colceriu:
Îi putem tot prinde, de multe ori colegii noștri au și aplicat sancțiuni, încă cea mai mare problemă o reprezintă turiștii și participanții la trafic, pentru că multe gunoaie se găsesc în zona carosabilului. S-au strâns ambalaje de plastic, obiecte de uz sanitar, șervețele umede de unică folosință aruncate pe geam, chiștoacele de țigări nici nu le mai punem în calcul! Nu e o cantitate de deșeuri atât de mare încât să spui că toată lumea aruncă pe stradă, în schimb se poate observa că avem mari carențe de educație în ceea ce privește mediul înconjurător.
Astfel de acțiuni de ecologizare au loc de mai multe ori pe an, iar următoarea va avea loc în 3 mai, împreună cu Primăria comunei Bicaz și Direcția Silvică Neamț, incluisiv în zona barajului și a lacului de acumulare, de unde se strâng anual tone de peturi.
Valeriu Russu