Peste o mie de mașini vechi din Mureș vor fi scoase de pe străzi cu programul „Rabla Local”
Publicat de APETRI MARGARETA, 31 iulie 2023, 12:25
Începând de astăzi, de la ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local.
500 de primării din toată țara s-au înscris în acest program.
Persoanele fizice cu domiciliu în localitatea selectată vor casa și radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și vor beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei.
2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei sunt susţinuți din bugetul local.
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
În județul Mureș, 17 primării s-au înscris în program (Reghin, Râciu, Gurghiu, Vătava, Solovăstru, Ibănești, Ațintiș, Apold, Sângeorgiu de Mureș, Cuci, Stânceni, Cucerdea, Iernut, Lunca Bradului, Valea Largă, Luduș, Hodac ), care vor primi de la Administrația Fondului de Mediu peste 2,5 milioane de lei.
Cu acești bani se vor scoate de pe străzi peste o mie de mașini vechi.
Cea mai mare sumă alocată în județul Mureș este a Municipiului Reghin unde, cu cei 600.000 de lei de la AFM, vor fi scoase din circulație 250 de mașini.
Purtătorul de cuvânt al primăriei, Grama Imola.
Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către AFM, până la data de 31 august 2023, ora 16.30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ teritoriale. Beneficiarii se vor putea bucura de cei 3.000 de lei oferiți în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant, fără a avea obligația de a achiziționa un autovehicul nou în schimb.
Municipiul Brașov a reușit să obțină o finanțare maximă de la Administrația Fondului de Mediu, prin care vor fi radiate 5.000 de mașini.
Purtătorul de cuvânt al primăriei, Sorin Toarcea.
Brașovul este unul dintre cele șapte orașe mari care au obținut maximul de finanțare de la AFM, este vorba de 12 milioane de lei care, care, împreună cu suma de la bugetul local, de 3 milioane de lei, vor putea asigura plata pentru 5.000 de brașoveni care vor să renunțe la mașina veche. Cetățenii trebuie să știe că trebuie să aibă domiciliul în Brașov, să aibă autovehiculul înmatriculat de cel puțin cinci ani de zile pe numele lor, să nu aibă datorii la bugetul local sau bugetul de stat și să nu fi obținut finanțare printr-un alt program al AFM.
Municipiul Târgu Mureș nu a primit finanțare de la AFM pentru „Rabla local”.
Programul a debutat cu probleme, iar site-ul dedicat înscrierilor a devenit nefuncțional la scurt timp de la demararea procedurilor.
Autor: Raluca Creț