Peste o mie de absolvenți de medicină vor susține duminică la Târgu Mureș examenul de rezidențiat
Publicat de Corina Muntean, 19 noiembrie 2021, 13:06 / actualizat: 19 noiembrie 2021, 14:59
Ministerul Sănătății organizează concurs de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie în 21 noiembrie 2021.
Concursul se desfășoară în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
La Târgu Mureș, peste o mie de candidați s-au înscris pe aproximativ 600 de locuri disponibile, iar accesul în sălile de concurs se va face doar cu dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau cu un test negativ.
Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. Leonard Azamfirei:
În acest an este o concurență mai mare decât anii anteriori, de aproape 2 pe un loc. La Târgu Mureș sunt scoase la concurs 614 locuri pe cele 3 domenii mari, medicină dentară si farmacie. Evident, cele mai multe locuri sunt pentru specialitățile din medicină, 405 locuri, și sunt înscriși 1.165 de candidați. Accesul în sălile de concurs se va realiza în baza unui certificat digital, pe care cei prezenți trebuie să îl prezinte. Candidații trebuie să demonstreze fie că sunt vaccinați, fie că au trecut prin boală, fie că au fost testați PCR sau testare rapidă.
Leonard Azamfirei a remarcat o scădere drastică a numărului de locuri din acest an și a cerut explicații ministrului Sănătății.
Astfel, la ATI, dacă anul trecut au fost scoase la concurs aproape 280 de locuri, anul acesta sunt disponibile aproximativ 150, la boli infecțioase, în acest an sunt în jur de 110 locuri, față de aproape 200 anul trecut, iar la epidemiologie numărul de locuri este la jumătate față de 2020.
Revine rectorul UMFST Târgu Mureș:
Mi se pare o situație absolut nefirească, nu doar în contextul sanitar în care suntem acum, ci și în context mai larg, în care România nu își permite să nu aibă medici specialiști. Atrăgeam atenția că numărul de locuri scoase la concurs este mai mic cu mai mult de 1.000 în comparație cu anul trecut, scăderea importantă fiind la specializările cele mai deficitare, anestezie terapie intensivă, epidemiologie, boli infecțioase. Nu am primit un răspuns în mod explicit, dar am totuși speranța că, după ce se va încheia concursul, și, în funcție de numărul de absolvenți care vor lua punctajul minim de promovare al acestui examen, va exista o reacție normală, pozitivă, din partea Ministerului Sănătății.
Concursul se desfășoară sub forma unui test-grilă, cu câte 200 de întrebări identice pentru toate centrele universitare, pe o durată de patru ore.
Punctajul minim de promovare este de 60% din punctajul maxim.
Raluca Creț