Peste o jumătate de milion de copii din România au părinții plecați la muncă în străinătate
Publicat de Rotar Mirela, 13 iulie 2023, 13:10 / actualizat: 23 iulie 2023, 14:28
4 din 10 copii ai căror părinți lucrează în alte state, au mama plecată iar în cele mai multe dintre cazuri, mamele se întorc în țară o dată pe an. 5% dintre mamele plecate, vin să-și vadă copiii o dată la doi ani sau chiar mai rar.
Datele aparțin Organizației Salvați Copiii România care anunță și un program de tabere estivale pentru 1.000 de copii cu părinții plecați în străinătate.
Tabere sunt organizate la munte în zonele Păltiniș – Sibiu și Zărnești – Brașov, iar copiii provin din 11 județe, inclusiv Mureș.
Taberele au rolul de a-i feri pe copii de izolare și înstrăinare, mai ales că o treime dintre ei au ambii părinții plecați.
În această situație se găsesc 77.000 de copii din România, precizează directorul de programe din cadrul Organizației Salvați Copiii, Anca Stamin:
Studiul, reliefează o situație îngrijorătoare cu privire la numărul copiilor care sunt în această situație dar și la efectele pe care plecarea părinților le are asupra lor. Studiul a reliefat, în primul rând, o cifră extrem de mare, 536.000 de copii aveau în ultimul an unul sau ambii părinți plecați la muncă în alte state. Ei, putem spune, au o situație extrem de dificilă neavând pe niciunul dintre părinți aproape. La fel, o situație extrem de dificilă o au copiii care au mama plecată. În această vară organizăm tabere pentru peste 1.000 de copii și încercăm în felul acesta să prevenim izolarea lor socială și înstrăinarea, lucruri care se întâmplă frecvent în cazul lor.
Efectele pe termen scurt și lung asupra copiilor care cresc în lipsa mamei, sau chiar a ambilor părinți, sunt foarte grave, atenționează psihologul Organizației Salvați Copiii, Anca Stamin:
Efectele sunt, în primul rând, la nivel emoțional, dar și la nivel social și educațional. Mulți dintre copii resimt sentimente de abandon în urma plecării părinților, mai ales dacă plecarea s-a întâmplat la vârste mici, sentimente de vinovăție accentuate de faptul că părinții le spun, de multe ori, că pleacă pentru binele lor, scăderea încrederii în sine… Pe acest fond, de vulnerabilitate, se pot instala, mai ușor decât la copii care cresc cu părinții alături, tulburări emoționale și comportamentale.
Specialiștii Salvați Copiii subliniază faptul că minorii cu părinții plecați, au nevoi psiho-sociale mult mai puternice decât cei care cresc cu părinții alături, aceștia având un sentiment acut de marginalizare.
Psihologii susțin că, la acești copii, probabilitatea de a consuma frecvent alcool, tutun sau droguri este de șase ori mai mare, în comparație cu ceilalți copii.
De asemenea, copiii care cresc fără părinți alături de ei, generează conflicte cu ceilalți copii și înregsitrează performanțe școlare mai scăzute.
Autor: Cristina Bulbescu