Peste două mii de cadre medicale au fost vaccinate, până acum, în ţara noastră

Publicat de MIRELA ROTAR, 29 decembrie 2020, 08:32
A fost raportată o singură reacţie adversă minoră, de tip alergic.
Printre cei care au ales să se vaccineze se numără şi medicul infecţionist, Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balş, din capitală, care insistă că, pentru oprirea pandemiei, este nevoie ca şi populaţia să se imunizeze, nu doar personalul sanitar:
Adrian Marinescu: Nu este suficient că eu sau colegii mei ne vaccinăm. Este important să o facem toţi. De ce? Pentru că diferenţa între infectare şi îmbolnăvire, vaccinul are rolul de a împiedica îmbolnăvirea, adică riscul de apariţie a formelor severe şi în final riscul de deces. Nu e vorba de infectare, infectarea nu poate fi în mod real oprită. Faptul că virusul pătrunde în căile respiratorii, dar persoana respectivă după ce a fost vaccinată va face o formă asimptomatică sau o formă uşoară. Este foarte important, în primul rând, să nu mă îmbolnăvesc, să nu fac forme severe, pentru că atunci nu mai pot să am grijă de oamenii de lângă mine, dar e sfatul ca noi toţi să ne vaccinăm, dacă vrem, într-adevăr, să avem efectul scontat.
Eventualele reacţii adverse apărute după injectarea vaccinului pot fi semnalate pe o platformă online, ce poate fi accesată pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, la secţiunea – VACCINARE COVID-19.
Pe de altă parte, cei care doresc să se imunizeze se pot programa pe platforma informatică „vaccinare-covid.gov.ro„. În această fază, se pot înscrie persoanele prevăzute în prima etapă a campaniei, respectiv lucrătorii din domeniul sănătăţii şi din centrele de îngrijire.