Peste 90% dintre pacienţii români ar merge la o consultaţie pentru depistarea cancerului colorectal
Publicat de MIRELA ROTAR, 2 iunie 2021, 13:51
Cancerul colorectal poate fi vindecat dacă este depistat într-o fază incipientă. Un chestionar realizat online, în luna aprilie, de Spitalul Militar Central din Capitală și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, arată că peste 90% dintre pacienți ar merge la medic pentru o consultație sau un test, care să verifice dacă există riscul de a avea această boală.
Specialiștii precizează că se poate deduce că așteptările pacienților vizavi de interacțiunea cu medicul sunt mari. Majoritatea se așteaptă ca medicii să manifeste interes şi implicare în rezolvarea problemei, să dea dovadă de empatie și respect, să răspundă clar la întrebări și să explice care sunt riscurile și beneficiile unui posibil tratament sau refuz.
Experții au stabilit o serie de legături între diverşi factori de risc și apariția cancerului colorectal. De pildă, fumatul, consumul de alcool, carne roșie și sedentarismul au fost identificați ca făcând parte din această categorie. Regimurile alimentare bogate în legume, fructe, cereale integrale, carne slabă, pește și lactate cu conținut redus de grăsimi, un consum moderat de alcool, de băuturi îndulcite și o alimentație săracă în carne roșie se asociază cu un risc mai scăzut de cancer colorectal.