Peste 90% dintre mureșeni și harghiteni au fost recenzați
Publicat de Rotar Mirela, 2 august 2022, 12:24 / actualizat: 2 august 2022, 15:40
Pe 31 iulie a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă ale populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai.
În județul Mureș, au fost introduse în sistem peste 490.000 de persoane, ceea ce reprezintă 94% din populație.
Au fost și localități unde procentele au fost mai mici, în special în mediul urban, a arătat directorul Direcției Județene de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Din punctul meu de vedere, rezultatul este cam slăbuț, au fost localități unde nu s-a făcut recenzarea la nivelul așteptat. A fost Târgu Mureșul, Sângeorgiu de Mureș, Bandul, care au stat mai slab la nivel de recenzare, Sighișoara, în general problema a fost la orașe. Problema a fost cu autorecenzarea, unde a fost autorecenzarea mai masivă, acolo a fost mai greu cu lucrul în teren. Județele care au fost în top la autorecenzare, la recenzarea finală nu au mai fost în top, au fost chiar jos, pentru că la momentul în care s-au încărcat acele informații pe tabletă, acele locuințe, acele persoane care s-au autorecenzat nu a fost eliminate.
În Harghita, 96,3% din populație a fost recenzată și, la fel ca și în Mureș, au fost probleme în orașele mari.
Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Maria Abos:
La Miercurea Ciuc s-a lucrat până duminică seara, am primit și eu telefoane de la persoane care, de frica amenzilor, nu știau unde să se ducă să se recenzeze, normal, le-am trimis, erau deschise punctele. Cei mai mulți care s-au recenzat în ultimele zile au făcut-o de frica amenzilor. Eu așa știu, din ce am vorbit cu primăriile, că nu s-au dat amenzi. Cumva s-a mers pe calea amiabilă, au încercat să îi lămurească. Sunt unii care au spus că pe la ei nu a trecut nimeni, chiar dacă, pe urmă, noi am găsit hârtiuța că a fost pusă ori în lada de poștă, ori au fost anunțați.
Primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor se vor publica în cursul lunii decembrie, urmând ca datele complete şi finale să fie făcute publice la finalul anului viitor.
Acesta este primul recensământ din România organizat integral în format digital, a fost cel de-al 13-lea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.
Raluca Creț