Peste 90% din izvoarele și fântânile publice din Mureș nu sunt potabile
Publicat de Rotar Mirela, 19 aprilie 2024, 15:00
Sunt date cuprinse în Raportul de activitate pe anul 2023, recent publicat de Direcția de Sănătate Publică Mureș.
Potrivit documentului, 251 izvoare și fântâni publice se găsesc în județul Mureș, din care 227 sunt neconforme microbiologic.
Doar 24 de fântâni și izvoare au „apa bună de băut”.
În Târgu Mureș sunt 8 izvoare amenajate, dintre care doar două au apă potabilă.
Noile analize privind potabilitatea apei vor fi publicate luna viitoare, precizează purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu Mureș, Cristina Pruteanu:
Noi, ca autoritate locală, avem obligația de a monitoriza situația calității apei din izvoarele situate pe domeniul public al municipiului. Noile rezultate ale analizelor fizico-chimice și bacteriologice a probelor, vor putea fi făcute publice la începutul lunii mai, de îndată ce acestea ne vor fi transmise de către Direcția de Sănătate Publică Mureș. Potrivit ultimelor măsurători, apa izvoarelor situate pe str. Moldovei și str. Predeal se încadrează în valorile prevăzute de legislație, așadar APA ESTE BUNĂ DE BĂUT! La polul opus, se situează izvoarele de pe străzile: Budiului, C-tin Romanu Vivu, B-dul 1848 și Calea Sighișoarei unde apa NU este potabilă.
La izvoarele de pe străzile Moldovei și Predeal, unde apa e bună de băut, permanent sunt persoane care vin după apă proaspătă:
13 final știri 19 apr cristina apabuna 0,58
Unii târgumureșeni consumă apă de băut și de la izvoare neconforme deoarece s-au obișnuit și le place:
În ce privește izvoarele situate în Târgu Mureș pe străzile: Mestecănișului, Secuilor Martiri și B-dul 1 Decembrie 1918, nr.27 – apa nu este NU este bună de folosit pentru sugari și copii mici.
În județul Mureș, în decursul anului 2023, s-a înregistrat un caz de îmbolnăvire la copil de methemoglobinemie acută infantilă generată de apa de fântână iar fișa de înregistrare a cazului a fost transmisă online la Registrul Național de Sănătate și Mediu a INSP.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Mureș atrag atenția asupra pericolelor la care se expun cetățenii atunci când aleg să bea apă de la izvoare sau fântâni neconforme. Cele mai frecvente afecțiuni generate de apa neconformă sunt cele digestive.
Autor: Cristina Bulbescu