Peste 85.000 de exploatații agricole din Mureș sunt recenzate

Publicat de MIRELA ROTAR, 13 mai 2021, 13:22
Recensământul General Agricol, pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole din țară se desfășoară la nivel național în perioada 10 mai – 31 iulie 2021.
Acesta este coordonat de direcțiile de statistică împreună cu direcțiile agricole, cu suportul prefecturilor, primăriilor dar și al STS.
Pentru prima dată, datele vor fi colectate și raportate doar pe suport electronic.
În județul Mureș sunt peste 500 de recenzori care se deplasează la gospodăriile populației, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Vor fi undeva la aproape 80 de zile de recenzare efectivă. La nivelul județului Mureș sunt în jur de 85.600 de exploatații care trebuie recenzate în această perioadă și avem un număr de 502 recenzori care desfășoară această activitate în teren și 109 recenzori șefi. După cum se știe, toate informațiile se culeg electronic, deci nu mai există formulare pe hârtie, ci doar formulare electronice.
Ultimul Recensământ General Agricol a avut loc în 2010 în România , dată de la care numărul exploatațiilor agricole au scăzut cu cel puțin 25% în județul Mureș, spun experții.
Regulile europene de recenzare sunt acum și mai stricte, mai spune statisticianul Ioan Matei:
Au fost niște condiții care trebuiau îndeplinite pentru ca o exploatație să intre în această recenzare, deci, în primul rând, să aibă cel puțin 15 ari de teren agricol utilizat iar a doua condiție este: cei care nu au teren agricol utilizat, să aibă cel puțin animale sau cel puțin 10 păsări. Astea sunt condiții puse de Uniunea Europeană. Au scăzut foarte mult numărul exploatațiilor agricole (de la ultimul recensământ). Sunt cu circa 20.000 de exploatații agricole mai puține, zic eu, care se recenzează acum față de atunci (în 2010).
Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu aproape 60 de miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.
România deține 33% din numărul total de exploatații agricole din UE, cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul Uniunii, care este de 16,6 ha/exploatație.
Cristina Bulbescu