Peste 80% dintre tg.mureșeni agreează ideea adoptării unui spaţiu verde

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 iunie 2021, 15:14 / actualizat: 3 iunie 2021, 18:01
Așa reiese dintr-un sondaj realizat de Primăria Tg Mureş în rândul locuitorilor municipiului. Printre sugestii s-au mai numărat înfiinţarea unui parc de aventuri, a unui centru de închirieri biciclete, dar și spaţii special amenajate pentru plimbarea câinilor, pentru a nu interfera cu zonele verzi.
Dar cele mai multe doleanțe sunt legate de pistele de biciclete și toaletele publice, a declarat pentru Radio Tg.Mures purtătorul de cuvânt al Primăriei, Cristina Pruteanu:
Propunerile târgumureșenilor au fost amenajarea grădinilor sau a parcurilor cu o tematică anume, cu facilități pentru persoanele cu nevoi speciale și vârstnici, pentru animalele de companie, respectiv amplasarea de mese de ping pong sau de șah. Printe locații, pe primul loc a fost Platoul Cornești, cu amenajarea unui parc de aventuri cu o tiroliană, un centru de închirieri pentru biciclete și un teren de paintball. Vedeta chestionarului a fost Parcul Municipal, căruia unii i-au cerut desființarea ioar majoritatea au cerut transformarea acestuia în loc de picnic pentru familii, piste de skateboard și de role, cinematograf, teatru în aer liber sau concerte. În cartierul Dâmbul Pietros, târgumureșenii își doresc un teren de fotbal iar în cartierul Tudor pentru parcul Rodniciei, se propune un teren de tenis cu piciorul.
Tg.mureșenii atrag atenția că spațiile verzi trebuie protejate de vandalizare și de accesul animalelor de companie:
Președintele unei asociații de proprietari din Tg.Mureș, Vasile Câmpean, amenajează de peste 30 de ani spațiul din jurul blocului. El a trimis Primăriei o cerere de adoptare a unui spațiu verde, însă e nemulțumit de comportamentul și atitudinea unor proprietari de câini și a vagabonzilor, și propune reînființarea funcției de inspector de cartier:
Am preluat un teren aproape viran și împreună cu soția mea, care în permanență s-a ocupat de flori, și vecinii mei am sădit gardul viu, iar prin intermediul Serelor orașului am primit material săditor, dar mai mult ne-am autogospodărit. Mă nemulțumește atitudinea posesorilor de câini și a romilor care trăiesc prin pădure. Am sesizat Poliția Locală și le mulțumesc că au fost prompți, au luat măsuri o perioadă, dar aceia și așa revin și distrug ceea ce facem noi. Mă nemulțumește că deși, într-o perioadă anume, asociațiile de proprietari colaborau foarte bine cu organele în drept, deocamdată suntem în aer.
Participant activ la concursul ”Natura pentru viață” al asociațiilor de proprietari, pe care l-a și câștigat într-un an, târgumureșeanul Vasile Câmpean e convins că, dacă ar fi reluat de Primărie, concursul ar avea mare succes.
Pus în dezbatere publică pe pagina web a Tg. Mureșului, proiectul ”Adoptă un Spaţiu Verde” se adresează agenţilor economici, instituţiilor publice, companiilor, ONG-urilor sau asociaţiilor de proprietari care vor să amenajeze şi să îngrijească, la alegere, un parc sau spaţiu verde.
Raluca Creț