Peste 80.000 de urgențe înregistrate la SMURD Tg. Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 aprilie 2019, 13:19 / actualizat: 10 aprilie 2019, 15:38
7.000 de cazuri a avut de gestionat în plus personalul UPU SMURD Tîrgu-Mureș în anul 2018, față de anul anterior.
Numărul pacienților a crescut cu circa 10% la Unitatea de Primiri Urgențe, aceeași situație fiind întâlnită și la alte servicii SMURD din țară.
De curând, Departamentul pentru Situații de Urgență a decis modificarea protocolului național de triaj, astfel că timpul de așteptare s-a dublat la cazurile care nu sunt urgențe majore.
Codul roșu are în continuare timp de așteptare 0 minute, în schimb la codul alb trebuie așteptat mai multe ore, precizează pentru Radio Târgu-Mureș, coordonatorul SMURD Târgu-Mureș, dr. Maria Salanța:
Avem 5 coduri. La codul roșu, pacienții intră direct în Reanimare. La codul galben, timpul de așteptare a crescut de la 10 minute la 15 minute. La codul verde, care nu pune viața în pericol a pacientului absolut deloc, timpul de așteptare a crescut de la 30 de minute la 60 de minute. La codul albastru, timpul de așteptare a crescut de la 60 de minute la 120 de minute și codul alb, care de fapt este un consult medical, timpul de așteptare a crescut de la 120 de minute la 240 de minute.
Târgumureșenii care au ajuns la SMURD cu urgențe majore sunt mulțumiți în general de serviciile primite:
Cel mai mult a crescut la UPU SMURD Târgu-Mureș numărul pacienților care nu sunt urgențe majore și suferă de afecțiuni ce pot fi rezolvate de către medicul de familie.
În plus, se solicită ambulanțe la domiciliu fără motiv, spun medicii. Au fost cazuri în care a fost alocată o mașină de terapie intensivă cu medic pentru suspiciuni de infarct iar pacientul voia doar internare în spital, spune coordonatorul SMURD Târgu-Mureș, dr. Maria Salanța:
Noi nu refuzăm niciodată nici un pacient doar că încercăm să sensibilizăm opinia publică că dacă doresc să fie văzuți trebuie să avem răbdare că și noi facem eforturi câteodată supraomenești. Personalul este foarte obosit… Din păcate, am văzut o scădere a noțiunii de empatie vis-a-vis de semenul nostru… Mai avem probleme foarte mari și la Dispeceratul 112. Se solicită ambulanțe fără motiv. Și au fost cazuri în care s-a găsit pacientul la poartă cu plăsuța pregătită pentru a fi dus la spital.
Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat săptămâna aceasta o campanie de informare ”Urgența este pentru urgență” prin care cetățenii sunt rugați să apeleze numărul 112 doar în caz de nevoie.
De asemenea, ordinea de rezolvare a cazurilor sosite la Unitatea de Primiri Urgențe nu este după principiul ”primul sosit primul servit”, ci e în funcție de gravitatea lor, triajul fiind realizat de personalul unității.
Cristina Bulbescu