Peste 70.000 de elevi încep școala în județul Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 11 septembrie 2020, 08:20 / actualizat: 14 septembrie 2020, 16:37
De luni, din punctul de vedere al Inspectoratului Școlar, școala poate începe în Mureș, însă mai sunt detalii de rezolvat, la nivelul fiecărei unități școlare în parte.
Astfel, inspectorul general școlar adjunct, Sabin Pășcan a menționat problema distanțării sociale, care nu poate fi asigurată în toate școlile, și care, treptat va fi rezolvată prin plasarea de plăci transparente între bănci:
Din punctul nostru de vedere, unitățile de învățământ își încep cursurile în 14 septembrie, unde sunt așteptați la școală 70.632 de elevi. Foarte important, așa cum am transmis și la ședințele cu directorii, este un alt mod de a educa, respectiv educația igienico-sanitară, de care cu toții trebuie să ținem cont. Acest aspect, al diastanțării, la nivelul ISJ l-am întâlnit în această perioadă, la majoritatea unităților de învățământ unde efectivele din clase sunt peste numărul maxim admis de lege și în acest moment, sunt foarte multe clase în care nu se poate asigura această distanțare de un metru dintre elevi.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, Iuliu Moldovan a prezentat școlilor punctele vulnerabile, pe ce trebuie să pună accentul, purtatul măștii, măsurile de igienă, asigurarea circuitelor funcționale din școli.
Iuliu Moldovan a explicat că, dacă la oraș, la apariția unui caz pozitiv, se oprește funcționarea clasei și trimiterea celorlalți copii în carantină 2 săptămâni, în mediul rural o asemenea situație poate implica închiderea școlii, fiindcă populația este, numeric, mai mică, și se intră din scenariul ”verde” în ”galben” sau ”roșu”, după caz:
Noi vom monitoriza zilnic, chiar dacă săptămânal vom veni cu situația județeană, dar dacă apar cazuri deosebite mai ales în mediul rural, unde 2-3 cazuri pozitive duc de la un scenariu la altul. Până acum, triajul epidemiologic se făcea la începutul fiecărui an școlar și după întoarcerea din vacanțe Ori acum, tirajul trebuie făcut în fiecare zi și pentru asta fiecare școală, împreună cu unitatea administrativ teritorială, trebuie să găsească o modalitate de rezolvare. Legat de asistența medicală școlară, în general, în județul Mureș, școlile din mediul urban au medici și asistenți, în rest, învățământul în mediul rural nu are cadre medicale.
În întâlnirile cu directorii de școli, DSP și Prefectura au cerut să li se comunice părinților elevilor toate aceste scenarii, pentru a se preîntâmpina situații nedorite, cu precădere la ciclul preșcolar și la clasele I-IV.
Astfel, reprezentanții DSP Mureș și ai Prefecturii au admis că există potențiale vulnerabilități, de pildă părinți care de acasă îi pot determina pe copii, ba să nu poarte masca la intrarea în școală, ba să nu vină deloc la cursuri, și să facă rost de diverse certificate medicale în acest sens.
Valeriu Russu