Peste 70.000 de copii au semnalat la Salvați Copiii că sunt agresați online
Publicat de Rotar Mirela, 19 septembrie 2022, 11:18
Din fața monitoarelor sau a telefoanelor, agresorii prind curaj mai ușor. Așa se face că umilirea pe internet numită „cyberbullying” s-a accentuat simțitor în anii de pandemie.
Fenomenul este întâlnit mai ales în grupurile de prieteni și colegi de școală iar specialiștii spun că este important ca cei mici să îi înfrunte pe agresori, deoarece așa vor învăța cum să gestioneze pe viitor aceste situații dificile.
Târgumureșeanul Gabi Ștefan, este student, dar și voluntar la organizația Salvați Copiii, unde ocupă funcția de ”ambasador” tocmai în acest domeniu:
Post-pandemic pot să spun că au crescut cazurile de cyberbullying iar aceste date le avem de la organizația noastră, Salvați Copiii care a pus la dispoziție două linii telefonice de ajutor pentru copiii care au fost abuzați în mediul online. Au fost foarte multe sesizări, peste 70.000 de cazuri la nivel național. Deci, sunt foarte multe sesizări înregistrate, în special în 2020-2021 și chiar la început de 2022.
Psihologii spun că din cauza cyberbullying-ului o persoană care este hărțuită online poate experimenta multe trăiri negative, precum sentimente de vinovăție, solitudine, excluziune din cercurile de prieteni, frică, stres, depresie, nesiguranță.
Tinerii sunt sfătuiți să nu posteze pe internet date personale, numere de telefon sau fotografii care pot fi folosite de agresori, să raporteze și să blocheze hărțuitorii, pentru a se feri de aceștia.
Cristina Bulbescu