Peste 7.500 de copii dispăruți în decurs de un an au fost găsiți de polițiști

Publicat de Rotar Mirela, 25 mai 2022, 08:37
7.577 de sesizări privind disparițiile de copii au fost înregistrate în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022, la nivelul Poliției Române. Din acestea, aproape toate (7.572 de sesizări) au fost rezolvate de polițiștii structurilor de investigații criminale, fiind dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și la nivel internațional.
259 din cei peste 7500 de copii dispăruți erau cu vârste până la 10 ani, peste 2.000 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.300 minori mai mari de 14 ani. Majoritatea copiilor dispăruți au fost găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării, menționează un comunicat dat publicității azi, 25 mai, de Ziua internațională a copilului dispărut și exploatat sexual. Totodată, de la declanșarea războiului în Ucraina, trei copii ucraineni au fost identificați pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranță.
Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
Printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor, se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați; lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii, spiritul de aventură etc.
Virgil Natea