Peste 65% dintre adulții români suferă de hipertensiune arterială
Publicat de Stan Lucian, 20 mai 2024, 15:00
Sunt date îngrijorătoare evidențiate de specialiștii cardiologi mureșeni care trag semnale de alarmă privind numărul mare de pacienți cu care se confruntă în ultimii ani, iar asta în lipsa unor programe de prevenție.
Tensiunea arterială reprezintă o problemă de sănătate publică și poate duce la atac cerebral vascular, infarct miocardic și sindrom coronarian acut.
Numeroși pacienți ajung la cardiolog trimiși de medicii de medicina muncii, precizează medicul specialist din cadrul Institutului Inimii din Târgu Mureș, Ioana Sus, care este și președintele Clubului Tinerilor Cardiologi din România:
Există hipertensiune arterială secundară atunci când există, de exemplu, o boală de rinichi sau o boală endocrină care va face, secundar, să crească tensiunea arterială sau hipertensiunea a cărei cauză nu o cunoaștem. Cam aceștia sunt cam 95% dintre pacienții noștri. Peste 65%-70% din populație are hipertensiune arterială și mai mult de jumătate dintre aceștia fac și complicații ale hipertensiunii. Este foarte mult, de asta o considerăm o problemă de sănătate publică. Statisticile acestea se referă la populația adultă dar, desigur, există hipertensiune arterială și în populația pediatrică.”
La finele săptămânii trecute a fost marcată și în țara noastră Ziua Mondială de luptă împotriva hipertensiunii.
Afecțiunea poate fi prevenită doar printr-un stil de viață sănătos, motiv pentru care în ultimul timp și tinerii sunt afectați, mai spune medicul cardiolog, Ioana Sus:
Una din cauze, cu siguranță, ar fi stilul de viață, regimul alimentar cu multă sare și în România suntem recunoscuți la nivel european ca având un conținut mult peste consumul optim de sare în alimentație. În mod normal, recomandările sunt ca o persoană să nu consume mai mult de 5 grame de sare pe zi, adică o linguriță. Alte cauze ar fi consumul de băuturi energizante sau excitante ale sistemului nervos, fumatul, stresul. A mai crescut prevalența obezității în populația pediatrică și adolescentă iar excesul ponderal este una din cauzele apariției hipertensiunii arteriale.”
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară.
Datele aparțin Organizației Mondiale a Sănătății potrivit cărora boala este subdiagnosticată și doar o treime dintre cei diagnosticați urmează un tratament.
Autor: Cristina Bulbescu