Peste 64.000 de hectare de pădure afectate de vântul din februarie

Publicat de MIRELA ROTAR, 30 aprilie 2020, 15:32 / actualizat: 30 aprilie 2020, 17:43
Peste 64.000 de hectare de pădure au fost afectate de fenomenele meteorologice deosebite de la sfârşitul lunii februarie. Vântul a doborât complet arborii pe o suprafaţă de peste 1.500 de hectare, din aria de competenţă a Gărzii Forestiere Braşov.
Estimările cele mai recente ale specialiștilor privesc efectele fenomenelor meteo deosebite înregistrate la începutul lunii februarie în judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna.
Potrivit specialiștilor s-au constatat doborâturi şi/sau rupturi produse de vânt pe o suprafaţă totală de 64.663 hectare de pădure, adică echivalentul suprafeţei însumate a peste 107.000 terenuri de fotbal. Din acestea 1.547 de hectare sunt doborâturi masive, adică terenul a fost dezgolit complet, au precizat joi, reprezentanţii Gărzii Forestiere Braşov.
Volumul total de lemn afectat până în prezent însumează 1,41 milioane de metri cubi, cea mai mare parte din acesta fiind înregistrat pe raza judeţului Harghita, circa 825.000 de metri cubi.
În acest context, conducerea Gărzii Forestiere Braşov avertizează că, pentru a evita apariţia focarelor de infecţie ca urmare a atacurilor speciilor de Ipidae, precum şi deprecierea suplimentară a lemnului, este importantă recoltarea cât mai rapidă a masei lemnoase prin intermediul firmelor atestate, pentru ca, ulterior, în decursul a maximum două sezoane de vegetaţie, silvicultorii să intervină cu lucrări de împădurire în suprafeţele afectate de acest fenomen nedorit.
Reprezentanţii conducerii Gărzii Forestiere Braşov au precizat că sumele necesare reîmpăduririi sunt acoperite din fondul de conservare şi regenerare, constituit la nivelul fiecărui ocol silvic şi alimentat cu un procent cuprins între 10% şi 25% din valoarea lemnului exploatat şi vândut legal.
Până la începutul lunii aprilie, Garda Forestieră Braşov a primit solicitări şi a emis aprobări, conform atribuţiilor sale legale, privind recoltarea masei lemnoase afectate pentru un volum de aproximativ 50.000 metri cubi.