Peste 60 la sută din producția de fructe din județul Mureș, distrusă de înghețul din aprilie

Publicat de radiomures, 22 iunie 2017, 13:13
Au fost afectate peste 300 de hectare de măr, prun, vișin și cireș.
Cultura care a avut cel mai mult de suferit de pe urma frigului din primăvară a fost cea de măr, distrusă în proporție de 90 la sută.
Este un fenomen ce se întâlnește tot mai des în ultimii ani, constată directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
În zona Reghinului, plantațiile pomicole au fost afectate în procent de 40 până la 90 la sută. Din păcate același fenomen, s-a produs și anul trecut, ultimii doi ani. Putem da o medie de 60 la sută calamitată, pe întreaga suprafață de măr, cireș, vișin și prun. Întrucât nu avem o lege a calamităților la nivel de țară, singurele competente să facă aceste constatări sunt comitetele locale pentru situații de urgență. Fermierii din zonele afectate de îngheț au notificat comitetele locale, suntem în perioada de evaluare a pagubelor.”
Producătorii vor fi despăgubiți pentru pierderile suferite, în urma evalurărilor făcute de comitetele locale pentru situații de urgență.
Direcția Agricolă Mureș a și trimis la Ministerul Agriculturii situația terenurilor afectate, pentru a se stabili nivelul despăgubirilor, a explicat Ioan Rus:
La sfârșitul lunii aprilie a fost afectată plantația pomicolă din bazinul Reghin, în suprafață de peste 300 de hectare, iar procentul de calamitate este cuprins între 40 și 90 la sută. Drept urmare, pe zona Reghinului au fost întocmite actele de constatare, și urmează a se face demersurile la Minister pentru înștiințare și promovarea unui act normativ pentru despăgubirea celor afectați.”
Anul trecut, tot în zona Reghin au fost afectate de îngheț aproape 200 de hectare de pomi fructiferi.
În județul Mureș există aproximativ 3.000 de hectare de pomi fructiferi, o bună parte din livezi fiind pe suprafețe mici.
Valeriu Russu