Peste 60% dintre angajatori acordă cadouri sau zile libere suplimentare de Paști

Publicat de Stan Lucian, 10 aprilie 2025, 17:00
Un studiu realizat de o companie de recrutare online (eJobs) arată că peste 60% dintre angajatori vor acorda beneficii de Paște, anul acesta.
Cei mai mulți dintre angajați vor primi bonusuri în bani, vouchere sau tichetele cadou și coșuri cu produse specifice de sărbători.
Dacă pentru Crăciun companiile alocă, de obicei, un buget mai consistent, de Paște beneficiile au valori mai reduse, a explicat reprezentantul companiei, Ana Călugăru:
„Cei mai mulți dintre angajatori, 57,1%, au alocat un buget între 200 și 400 lei pentru fiecare angajat, aproape o treime au alocat sume între 400 și 600 lei și doar 4,8% investesc peste 1.000 lei pentru fiecare angajat. Nu sunt mari diferențe față de anul trecut. Din acest punct de vedere, ne așteptam la o scădere a bugetelor, în condițiile în care 85,7% dintre angajatori au spus că au păstrat aceeași valoare ca în 2024.”
Peste 70% dintre angajatori spun că aceste beneficii au un rol important în menținerea stării de bine în rândul angajaților, în timp ce un sfert dintre respondenți consideră că nu au un impact real, însă, lipsa lor cu siguranță ar genera nemulțumiri, mai spune Ana Călugăru:
„Angajații apreciază, bineînțeles, astfel de beneficii, însă nu sunt unul dintre motivele pentru care ar rămâne la job. Cu toate acestea, în cazul în care aceste beneficii ari lipsi într-un an, cu siguranță ar genera nemulțumit de în rândul angajaților.”
Beneficiile extrasalariale au și un o impozitare diferită, a explicat pentru RTM președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) Mureș, Lucian Savu:
„Salariații pot beneficia de premii, de cadouri care, dacă sunt până la 300 de lei, sunt neimpozabile. Dacă angajatorii au un buget mai generos și vor să ofere o sumă mai mare, diferența, tot ce trece peste 300 de lei, se impozitează CAS 25%, CASS 10%, impozit pe venit 16% și contribuția asiguratoare pentru muncă, 2,25%”
Sondajul a fost realizat în perioada martie – aprilie pe un eșantion de 80 de angajatori.
Autor: Raluca Creț