Peste 570 de mii de vizitatori la Salina Praid
Publicat de Rotar Mirela, 2 februarie 2024, 12:53 / actualizat: 5 februarie 2024, 9:45
Recordul absolut de vizitatori a fost în 2019 când au fost înregistrate 670 de mii de intrări. Anul 2023 a fost primul după pandemia de Covid când activitatea a fost reluată la capacitate maximă.
În perioada sărbătorilor de iarnă au fost circa 20.000 de vizitatori, majoritatea familii cu copii, dar Salina Praid e plină în fiecare în week-end și în vacanțele școlare.
Veniturile sunt pe măsură, aflăm de la directorul interimar al Sucursalei Salinei Praid, Sebestyen Dosa Jozsef, care ne informează că tarifele au rămas neschimbate:
Perioada vacanțelor e un pic mai aglomerată și de sărbători. În week-enduri avem în jur de 700-1.000 de persoane pe zi. În 2023 am avut 571.000 de intrări în salină și, bineînțeles, că și venitul a fost pe măsură, peste 17 milioane de lei, numai din vânzarea biletelor. Tarifele au rămas ca anul trecut și anume 50 de lei pentru adulți și 35 de lei pentru copii.
Salina Praid și-a creat un nou brand și o serie de produse obținute cu această marcă. Anul trecut a fost amenajată și o cafenea unde vizitatorii pot savura o ”cafea la sare”, mai spune Sebestyen Jozsef:
În anul 2023, Societatea Națională a Sării SA a realizat următoarele investiții: reamenajarea magazinului de suveniruri într-un nou concept construit în totalitate din lemn și sare. Am amenajat o cafenea și am introdus un nou brand: Cafea la sare by Salrom. Nu are sare dar așa se numește marca înregistrată. Am mai lansat o nouă gamă de condimente: sare cu leuștean, cu cimbru, cu busuioc, cu tarhon și sortimentul de sare cu aromă de fum. Avem și un restaurant în subteran unde s-a introdus meniul zilei. De asemenea, în incinta Salinei Praid funcționează unicul parc de aventură din Europa.
Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată în județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus.
Salina se află la o adâncime de 120 m iar transportul vizitatorilor se face cu autobuzele pe o distanță de 1.250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.
Șederea în microclimatul salinei este benefic pentru anumite probleme de sănătate, iar pentru cei sănătoși ajută la relaxare, la înfrumusețarea pielii și la revigorare.
Există și contraindicații pentru cei cu tuberculoză, cu boli acute respiratorii, cardiopatie ischemică, claustrofobie, sarcină avansată și altele.
Autor: Cristina Bulbescu