Peste 500 de minore din județul Mureș devin mame în fiecare an

Publicat de MIRELA ROTAR, 27 mai 2021, 11:23 / actualizat: 27 mai 2021, 13:50
Un an cu o incidență mai scăzută a fost anul pandemic 2020 când au fost înregistrate 450 astfel de cazuri, însă media anuală din ultimii 10 ani a fost de peste 530 de tinere care au devenit mame.
Minorele aveau vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.
Tendința care se observă, în schimb, este creșterea vârstei la care fetele rămân însărcinate, precizează pentru Radio Târgu-Mureș directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Deak Elida:
În 2018 am avut în evidență 480 de minore gravide, în 2015 au fost 555 iar în 2020 – 451 de minore gravide. În trimestrul I al acestui an am avut deja 127 de mame minore. Pot să vă spune că în ultimii 10 ani în evidența noastră am avut 5.305 mame minore dar ceea ce se poate observa este că a crescut vârsta, totuși, ceea ce este un aspect foarte important. Deci, în acest an nu am avut decât cazuri de la 13 ani în sus.
Având în vedere că în anumite localități din județ incidența acestor cazuri este mai ridicată, Direcția pentru Protecția Copilului în colaborare cu medici ai Direcției de Sănătate Publică și cu 5 primării au demarat, de luna aceasta, o campanie de educație sanitară și de prevenire a sarcinilor nedorite în rândul minorelor.
Au fost organizate deja sesiuni de informare pentru 76 de beneficiare.
Comunele vizate sunt Bălăușeri, Nadeș, Daneș, Vânători și Miercurea Nirajului.
În cele mai multe cazuri, minorii care devin părinți nu urmează nici o formă de învățământ, mai spune directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida:
Aceste 5 comunități au fost selectate având o incidență mai mare decât alte localități, anual câte 10-12 cazuri pe localitate. Principalele cauze care duc la această situație țin de lipsa de informații și lipsa de educație sanitară. Noi ne-am propus să venim în sprijinul acelor localități care nu au mediatori sanitari. Sunt anumite aspecte pe care nu au de unde să le obțină tinerii pentru că majoritatea nu sunt cuprinși într-o formă de învățământ.
Autoritățile doresc ca, în urma campaniei de informare, să creeze o rețea de specialiști, care să prevină prin activități concrete debutul precoce al activității sexuale și implicit al aparițiilor de sarcini nedorite.
Campania va continua și pe parcursul următoarelor luni.
Cristina Bulbescu