Peste 500 de hectare vor fi împădurite în acest an în județul Mureș

Publicat de APETRI MARGARETA, 24 aprilie 2025, 12:11
În România, „Luna plantării arborilor” se desfăşoară între 15 martie şi 15 aprilie, însă în judeţul Mureș împăduririle în zona montană încep doar zilele acestea, din cauza temperaturilor scăzute.
Directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, subliniază pentru Radio Tg.Mureș că, în județ, 60 la sută din împăduriri se fac pe cale naturală, iar suprafața este similară cu cele din anii anteriori:
„Noi ne încadrăm la total suprafețe regenerate, la 515 hectare, avem 300 de hectare pe care le regenerăm pe cale naturală și 215 prin împăduriri. La ora actuală s-au realizat integral împăduririle la ocoalele silvice din zonele de deal și câmpie, undeva la 67 de hectare, urmând ca diferența până la 215, deci două treimi, să se realizeze în ocoalele de munte, preponderent în luna mai. Mai avem și 36 de hectare de completări, în culturi înființate în anii anteriori.”
Pentru acest an sunt pregătiți pentru plantare în pădurile din județ circa 1 milion de puieți, majoritatea molid, precizează Ilie Covrig:
„Avem în jur de 1 milion de puieți. Ținând cont de structura fondului forestier din județul Mureș, care se întinde de la Luduș și până aproape la Toplița, avem o gamă foarte largă de specii, preponderent molidul, pentru că 70 la sută din păduri se găsesc în zona de munte – valea Gurghiului și valea Mureșului. Plantăm începând de la stejar, paltin, diferite specii de amestec, precum frasin sau cireș. În funcție de deficitul sau excedentul de puieți, facem și schimburi între direcțiile din proximitate dar nu numai, că luăm și din alte zone.”
Direcția Silvică Mureș administrează în județ 103.000 hectare de pădure de stat și 80.000 de hectare de păduri private.
În campania de împăduriri de primăvară, Romsilva va regenera aproape 8.000 de hectare de fond forestier, din care peste 5.000 prin regenerare naturală, iar restul prin lucrări de împăduriri.
Autor: Valeriu Russu