Peste 50 de șoferi depistați drogați la volan, în acest an, în județul Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 28 august 2023, 15:30
Inspectoratul de Poliție Județean Mureș are în dotare trei aparate pentru depistarea celor care consumă droguri la volan.
Testările permit depistarea în salivă a substanțelor psihoactive, și săptămânal se descoperă conducători auto sub influența acestora.
La sfârșitul acestei săptămâni, polițiștii au oprit doi șoferi în Târgu Mureș, unul care consumase canabis, iar celălalt, benzodiazepină.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, inspector de poliție Alexandra Luca:
În dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș există, la momentul actual, trei aparate pentru determinarea prezenței în salivă a substanțelor stupefiante. De asemenea, în perioada 1 ianuarie 2023 – 20 august 2023, în urma testărilor efectuate cu aparatele anterior precizate, au fost depistați pozitiv pentru consumul de substanțe psihoactive 56 de conducători auto.”
Drogurile afectează grav performanța creierului și pot duce la accidente grave, a explicat coordonatorul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș, comisar de poliție Ion Aleodor Roman:
Unele droguri pot încetini timpul de reacție, pot afecta percepția timpului și spațiului și pot reduce coordonarea motorie. De asemenea, unii șoferi pot fi foarte agresivi și imprudenți atunci când conduc sub influența substanțelor psihoactive. Alte tipuri de droguri pot induce somnolență, amețeli, afectează funcționarea cognitivă, aici mă refer la gândire și judecată. Toate drogurile reduc performanța creierului care este atât de importantă în situații riscante, iar aceste situații, care sunt negestionabile, pot duce la grave accidente rutiere.
Centrul antidrog pregătește și o campanie de informare în rândul viitorilor conducători auto, a completat Ion Aleodor Roman:
În ultimul timp am promovat modificarea Codului Penal prin legea numită ”Anastasia”, prin care persoana care conduce un autovehicul sub influența alcoolului sau au substanțelor psihoactive or fără permis de conducere, și comite un accident de circulație soldat cu decesul victimei, va fi condamnată la închisoare cu executare, în acest fel fiind eliminată posibilitatea de a obține o condamnare cu suspendare sau amendă. Vom continua acest tip de acțiuni preventive și în perioada următoare. Am lansat un proiect care se numește ”Drive clean” și care este adresat, în principal, elevilor de la școlile de șoferi, care urmează să devină șoferi.
În perioada 1 ianuarie – 20 august 2023, la nivel național, polițiștii au aproape 2.000 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive.
Autor: Raluca Creț